Замърсяването на въздуха увеличава риска от вродени малформации

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 януари 2018 в 00:00 6829 0

Група изследователи доказа връзката между замърсяването на въздуха в градовете и повишения риск за дефекти в развитието на плода при жени преди и след зачеването. 

Проучването е публикувано в списанието The Journal of Pediatrics.

Изгорелите газове от автомобилите, емисиите от промишлеността и отоплението с твърди горива насищат градския въздух с токсични газове като оксиди на азота и сярата и фини частици от различен химичен характер, предимно въглеводородни продукти на горенето, пепел и сажди, както и минерални соли.

Изследователите от Университета на Синсинати и  Детската болница на Синсинати изследват вредните последици от частици с диаметър по-малък от 2.5 микрона (PM 2.5). Суспензията на тези частици във въздуха намалява видимостта, а попадайки в белите дробове, се натрупва на повърхността на тъканта и възпрепятства дишането. За тези, които често дишат замърсен въздух сериозното превишаване на нормата на съдържанието на тези частици във въздуха увеличава риска от много заболявания на сърдечно-съдовата система, белите дробове и дихателните пътища, както и рак.

Изследователите събират данни за здравето на 29 000 бебета, родени в щата Охайо в периода 2006-2010 и ги сравняват с данните за съдържанието на фини PM2.5 частици във въздуха в щата за същия период. Установи се, че децата с вродени малформации се раждат по-често от жени, които дишат тежко замърсен въздух в периода непосредствено преди и след зачеването.

Световната здравна организация определя съдържанието на PM2.5 във въздуха на 25 микрограма на кубичен метър. В Охайо няма много промишлени предприятия, така че средният показател на замърсяване с PM2.5 на щата е далеч под тази стойност - само 13,79 мкг/м3. Въпреки това нарастващите концентрации на PM 2.5 за всеки 10 мкг/м3 увеличава риска от вродени дефекти на плода с 19%.

Изследователите също така посочват, че високата концентрация на PM2.5 може би по-често води до дефекти в органите в долната част на тялото при момчетата, включително и до неправилно развитие на пикочно-половата система и в частност до хипоспадия.

Изследователите отбелязват, че вземат под внимание замърсяването на въздуха по местоживеене на бременните жени, но не и в местата на работа или по пътя от дома до работата им, където много бъдещи майки прекарват по-голямата част от времето си. Учените препоръчват жените, които планират бременност, да вземат мерки, които да гарантират, че преди и след зачеването да дишат възможно най-чист въздух.

Вчера OFFNews съобщи за опасно мръсен въздух в цяла България от началото на годината, отчетен от системата на Изпълнителната агенция по околна среда. 

Средногодишната норма за PM2.5 за нашата страна, заедно с допустимото отклонение, е 30 мкг/м3.

За София на 9 януари бе отчетено ниво на PM2.5 над 100 мкг/м3.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !