Заминава 27-та Национална „професорска“ антарктическа експедиция

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 декември 2018 в 15:30 4385 0

Кредит Pixabay

Антарктика.

Утре, 12 декември, заминава осемчленната втора група на 27-та Национална антарктическа експедиция в 19:05 по маршрута София - Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас.

Не без основание, групата може да бъде наречена „професорската“ – ръководителят на Експедицията и директор на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев, ще бъде придружен от познатия и от телевизионния екран, коментатор на сложни синоптични обстановки – климатога, проф д-р Георги Рачев, геоморфолога, проф. д-р Александър Сарафов, както и професора по геология от Университета в Улан Батор и бивш посланик на Монголия в България, Лхамсурен Дугержав.

Силният научен екип ще допълва и младата почвоведка д-р Росица Янева. Освен изброените, в групата са включени логистиците Ангел Ангелов и Христо Дойков и известната журналистка Мария Чернева, която подготвя авторски филм за ежедневието на базата и перспективите на дейността на България в Антарктика.

Допълнително в Пунта Аренас към групата ще се присъединят ректора на Университета на Кипър в Никозия, физика, проф. д-р Константинос Кристофидес, който ще е и първия кипърец в Антарктика и двама учени от Колумбия – биоложката Наталия Мачука и физичката Далия Барбера.

От Пуната Аренас всички ще бъдат превозени до съседния о-в Кинг Джордж с военен самолет Херкулес С130 на бразилските военновъздушни сили, а оттам до базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън с военния кораб на Колумбийската Армада „Венте де хулио“.

По време експедицията ще бъдат реализирани шест нови проекта, специално финансирани от Министерството на образованието и науката и селектирани от над 30 заявени от специализиран научен съвет към Националния център за полярни изследвания на Софийския университет, съобразно строгите критерии на Европейския съюз.

В базата, разконсервирана от логистичния екип след дългата астрална зима, вече работят по проектите си биолозите д-р Ралица Зидарова, която изучава кремъчните водорасли в Южно-шетландския архипелаг и д-р Любомир Кендеров, който с леководолазен екип ще наблюдава екологичното състояние на акваторията около базата ни.

По сателитния телефон, командирът на базата Йордан Тодоров съобщи, че предвидените ремонтни дейности и научната програма се развиват по график, а екип е в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !