Записана е за първи път песента на китовете - реакция на земетресение (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 април 2017 в 11:17 6090 0

Кредит NIWA

Запис на песента на антарктически кит-джудже.

Масив подводни микрофони е събрал първите записи на песни на клюномуцунести китове във водите на Нова Зеландия, както и на антарктически сини китове и антарктически китове-джуджета преди и след земетресението с магнитуд 7.8, което разтърси Нова Зеландия в края на миналата година, съобщи IBTimes.

Новозеландският Национален институт за водни и атмосферни изследвания (National Institute of Water and Atmospheric Research - NIWA) е разположил седем подводни станции за запис в пролива Кук за шест месеца през втората половина на 2016.

Нужно бе известно време, за да се преровят данните, събирани шест месеца, преди да се разбере, че има сигнали, които показват въздействието на земетресението върху китовете. Реакцията бе сложна за преценка, тъй като някои от китовите песни са записани са първи път в историята.

Изключително плашливите клюномуцунести китове прекарват по-голямата част от времето си на големи дълбочини и затова техните реакции до голяма степен са неизвестни. Клюномуцунестите китове на Грей (Mesoplodon grayi) и клюномуцунестите ремъкозъби китове (Mesoplodon layardii) никога преди не са били регистрирани край бреговете на Нова Зеландия.

"Почти нищо не се знае за тези животни - те са неуловими, дълбоко гмуркащи се животни, които могат да прекарват повече от час на едно гмуркане и излизат на повърхността за много кратък период от време, така че рядко са документирани наблюдения", - коментира морският еколог Ким Гьоц (Kim Goetz) от NIWA, който е ръководител на изследователската програма.

Първoто подводно видео на неуловимите клюномуцунести китове.

"Повече от половината видове китове и делфини в света се срещат във водите на Нова Зеландия, но много малко се знае за техните миграционни пътища и тяхното поведение".

Мощното земетресение, което удари южния остров на Нова Зеландия на 14 ноември, също е регистрирано от подводните​ микрофони.

"Знаем немалко за това как сухоземните бозайници реагират на земетресенията, но никой не знае нищо за морските​ бозайници. Това, че се движат тихо, не означава, че не съществуват", заяви Гьоц. "Разграничаването на "песните" на китове в записите бе едно от най-големите предизвикателства. Важно е вокализацията да се свърже с точния вид - ако не знаете какви звуци издава животното не може да се каже, че е то", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !