Започва Лятната изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’18) на Ученическия институт по математика и информатика

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 юли 2018 в 16:39 2726 0

От 29 юли до 18 август 2018 г. в Пампорово ще се проведе осемнадесетата Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’18). Школата се организира ежегодно от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) от 2001 г. насам и традиционно привлича талантливи ученици с изявен интерес към математиката, информатиката и информационните технологии.

Официалното откриване на Осемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика на УчИМИ ще се състои на 30 юли 2018 г. (понеделник) от 14:00 часа в зала „Финландия“ на хотел „Финландия“, Пампорово.

За трета поредна година школата посреща и международни участници. В програмата ще вземат участие 35 ученици от България, Германия, Индия, Нова Зеландия, Обединено кралство, които ще работят самостоятелно или в съавторство с друг участник върху индивидуален проект по конкретна тема. Те ще бъдат подпомагани и насочвани от ментори – млади учени, бивши възпитаници на УчИМИ, днес – студенти в престижни университети, учени от Института по математика и информатика към БАН, представители на IT-индустрията. Ученическите разработки ще бъдат представени на семинар през последната седмица на школата. По същото време ще се проведе и семинар за учители по математика и информатика, който се организира традиционно в рамките на Лятната школа на УчИМИ и е отражение на осъзнатата необходимост от увеличаване и разширяване на извънкласните форми на обучение.

ЛИШ е школа, която съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, като RSI (престижна международна школа, която се провежда в MIT), с уникалните възможности на една динамична среда за обучение. Научната програма на ЛИШ’18 включва и лекции, изнесени от водещи специалисти в съответните области.

Ученическият институт по математика и информатика е учреден през 2000 г. от Съюза на математиците в България, фондация „Еврика“, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Института по математика и информатика към БАН. От 2005 г. към основателите се присъединява и Американска фондация за България. Основен партньор на УчИМИ е фондация „Америка за България“.

Повече подробности за дейността на УчИМИ може да откриете на www.math.bas.bg/hssi.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !