Започват кастингите за млади учени "Лаборатория за слава FameLab"

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 февруари 2018 в 16:11 2625 0

Най-големият в света конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин.

Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив на 24 февруари и в София на 10 март. Българският финал ще бъде по време на Софийския фестивал на науката през месец май, а националният победител ще представи страната на международния финал в Обединеното кралство.

България отново ще участва в най-големия в света конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab". Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, конкурсът вече 12-та година събира млади учени от цял свят, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. България участва още от самото му начало, благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив на 24 февруари и в София на 10 март, а записването вече тече онлайн на сайта на Британски съвет в България https://www.britishcouncil.bg/famelab

"Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи. Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор, а оценяването е според златното правило на трите "Cи"-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

Кой може да участва?

Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат да са и преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област.

Какво се случва на конкурса?

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

Регистрация и подготовка
Пълна информация за условията за участие, съвети за подготовка и онлайн формуляр за регистрация може да намерите на уебсайта на Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/famelab

Кастинги 2018

· Пловдив – на 24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. в Bee Bop Café

· София – на 10 март 2018 г. от 10:30 ч. в зала Алма Алтер, СУ, Ректорат

Майсторски клас

Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 г

Национален финал

След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, в периода от 10 до 13 май 2018 г.

Международен финал

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г.

Националните издания на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, форум "Демокрит" и в. Аз-буки.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !