16 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Започват тестове върху хора на нов метод, възстановяващ зрението на слепи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 февруари 2016 в 08:25 43040

За пръв път в медицината лекари от Тексас планират да използват иновативна невробиологична методика с цел да се възстанови зрението на слепи хора, докладват от MIT Technology Review

Базираната в Ан Арбър, щата Мичиган стартъп-компания RetroSense Therapeutics планира да използва технология, известна като оптогенетика, която включва модифицирането на неврони, така че те да могат да се задействат или изключват под въздействие на светлина. Ефективността на техниката е била демонстрирана при мишки и маймуни, но това ще бъде първия път, в който тя ще бъде приложена и върху хора.

Изпитването се провежда от фондацията Retina Foundation of the Southwest и ще включва 15 пациента с пигментозен ретинит - състояние, при което светло-чувствителните клетки в окото (разположени върху ретината) дегенерират, причинявайки загуба на периферно и нощно виждане при пациентите и в крайна сметка прогресира до слепота.

Светлина за лечение на слепотата

Учени са използвали оптогенетиката и преди, за да заличат страшни спомени от мозъците на мишки.

Оптогенетиката включва инфектирането на вирус в мозъчни клетки, който е програмиран да пренесе ген за светлочувствителен протеин от водорасли, наречен каналородопсин. След като клетките се инфектират, те могат да се включват или изключват в отговор на светлина с определена дължина на вълната (определен цвят).

Методите на оптогенетиката вече са изпитани при лабораторни животни (Снимка: Olena Bukalo).

Обичайно, на учените се налага да имплантират фибро-оптични влакна в мозъка на животното, за да достигнат тези модифицирани светлочувствителни неврони. Но окото е идеална мишена за първите оптогенетични терапии, тъй като то вече е изложено на светлина и не изисква допълнителни проводници или мозъчни операции.

Планът включва инжектирането на вирус, съдържащ светлочувствителния ген, в неврони в окото, наречени ретинални ганглийни клетки, които предават сигнали от ретината към мозъка. Тъй като ретината на пациентите е увредена, надеждата е, че ще може да се заобиколят тези клетки и ганглийните клетки ще могат директно да реагират на светлина.

Пациентите в проучването на RetroSense може да не са напълно слепи, но те не виждат добре - реално с усилие различават движението на ръка пред лицето им. Изпълнителният директор на RetroSense, Сийн Айнсуорт (Sean Ainsworth) заяви, че се надява лечението да позволи на пациентите да виждат обекти като маси и столове и дори да могат да четат едър шрифт.

Начало на нови мозъчни терапии

Въпреки това, тъй като протеинът каналородопсин може да реагира на светлина само с един цвят (в този случай, син цвят), учените смятат, че пациентите им ще виждат света само в този цвят. Не е ясно как ще възприемат цветовете или дали изобщо ще могат да виждат някои цветове (без те да им изглеждат черни).

Предстои да видим дали изпитанията ще са успешни, но все пак те представляват много вълнуваща перспектива. Междувременно, учените вече изследват как оптогенетиката може да се използва за лечение и на други заболявания. Например, Манло Парк (Menlo Park) от Circuit Therapeutics, малка компания със седалище в Калифорния, планира да разработва оптогенетични терапии за заболяването на Паркинсон.

А това може да се случи много по-скоро отколкото очакваме. Антонело Бончи (Antonello Bonci), невробиолог и директор по научната част към Националния институт за наркомании в Балтимор, обяви пред Tech Review, че оптогенитичните мозъчни терапии може да са на не повече от 5 години от реалното приложение.

Източник: Business Insider


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.