Запознайте се с Голиат, най-голямата попова лъжичка

И продължава да расте

Ваня Милева Последна промяна на 28 май 2020 в 11:52 7217 0

Кредит: Earyn McGee/SWRS/The Frog Conservation Project

Огромната попова лъжичка, позната като „Голиат“, е починала през 2019 г., според съобщение в Twitter, написано на 26 май 2020 г. от херпетолога Ерин Макги. Тя представи Голиат през 2018 г. Учени от Югозападната изследователска станция в Аризона запазват поповата лъжичка и я изучават, за да разберат по-добре нейния необичаен размер и морфология, според туита.

Огромната попова лъжичка, открита в дивата природа, е по-голяма от кутия кока-кола - и все още расте.

Биолозите откриха огромния плувец в плитко езерце в югоизточна Аризона. Инвазивните американски жаби бик (Lithobates catesbeianus) са премахвани от учените от Югозападната изследователска станция (SWRS), целогодишна полева станция, управлявана от научния отдел в Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Докато доброволец изследва източеното езерце, се натъкна на огромна попова лъжичка на жаба бик - земноводното е толкова голямо, че първоначално доброволецът е смятал, че е риба, разказва херпетологът Ерин Макги (Earyn McGee), докторант в Университета на Аризона и учен в SWRS, в публикация в своя блог на 23 юли.

Кредит:  Earyn McGee/SWRS/The Frog Conservation Project

Каква е историята на това огромно странно същество, което биолозите наричат Голиат?

Макги публикува снимки в Twitter на Голиат на 13 юни, които получават над 13 000 харесвания и десетки любопитни коментари. Тя обяснява, че Голиат определено е много по-голям от средната попова лъжичка на американска жаба бик, предполагайки, че необичайният й размер вероятно се дължи на "някакъв хормонален дисбаланс". Изследователи от SWRS подозират, че този дисбаланс вероятно ще попречи на бедния Голиат да се превърне някога в жаба и в момента те разследват какво може да е причинило необичайното му състояние, пише Макги.

Earyn McGee/SWRS/The Frog Conservation Project

Макги заяви за Live Science, че предишни проучвания описват попови лъжички, които са също големи, но Голиат е най-огромната попова лъжичка, която някога е виждала. А за продължаващата да расте попова лъжичка размерът не винаги е предимнмство, добавя Макги.

„Недостатъците на размера на Голиат са, че неговата дихателна и кръвоносна система може да не успее да поддържа толкова огромно тяло в един момент, докато той продължава да расте“, коментира тя. От друга страна, наистина голямата попова лъжичка би могла да изяде повече храна от по-малки попови лъжички, което би могло да се окаже в полза на гиганта, ако хранителните запаси в малкото езерце не са много, обяснява Макги.

Американските жаби бик са най-големите от северноамерикански жаби. Те израстват на дължина до 20 сантиметра и дори по-дълги и тежат до 0,5 килограма, докато поповите лъжички обикновено израстват до около 15 см по данни на Американската служба за опазване на рибните ресурси и дивите животни (FWS). Жабите са местни за централните и източни щати, но се разпространиха на югозапад в началото на миналия век заради популярността на жабешките бутчета като храна и вече могат да бъдат открити в 48 щата според FWS.

Изследователи от SWRS върнаха Голиат в станцията и го поставиха в резервоар за по-внимателно разглеждане. За да осигури усещането за значителните размери на поповата лъжичка, на една от снимките Макги поставя Голиат до банан, а на друга снимка го сравнява с кутия кола. Точните му размери - заедно с данните за неговия темп на растеж, навици на хранене и поведение - се събират за научна публикация, пише McGee в туитър.

ИзточникMeet Goliath, a Massive Tadpole as Long as Your Face, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !