23 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Запознайте се с мравката вампир с огромни челюсти и метален рог

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 септември 2017 в 00:09 57141
Снимка: P. Barden & DA Grimaldi

Изглежда, че примери за истинска жестокост и садизъм може да намерим не сред тиранозаврите, а сред съвсем друг клас животни - насекомите.

Един вид неотдавна открити мравки, живели в периода Креда, както се оказа, е набучвал жертвите си на специалния си метализиран рог, който расте на челото му и жадно е засмуквал изтичащата от жертвата хемолимфа - аналог на кръвта при членестоногите.

Тези останки на насекомо на 98 милиона години, са намерени в отново в  кехлибар от Мианмар, разказва NewScientist.

Описанието им от палеоентомолога Филип Бардън (Phillip Barden) от Технологичния институт на Ню Джърси е публикувано в Systematic Entomology.

Linguamyrmex vladi, както е наречено животното, значително се различава от повечето членове на семейството си и е използвало стратегия, която не се среща при съвременните мравки.

Челюстите на лингвамирмекса приличат леко на извити бивни или дори на мечове, обърнати нагоре с остриетата. Но това, което порази изследователите е заостреното образувание на главата на мравката, подсилено, както показват рентгеновите изследвания, с някакъв метал. Някои съвременни мравки по този начин укрепват челюстите си, но метализиран рог палеонтолозите срещат за първи път.

Linguamyrmex vladi в кехлибара. A new genus of hell ants from the Cretaceous (Hymenoptera: Formicidae: Haidomyrmecini) with a novel head structure/Systematic Entomology

"Вероятно металът е помагал да се предпази рогът от повреди" - предполага Винсент Перишо (Vincent Perrichot) от френския Университет в Рен, който през 2016 г. публикува описанието на друга рогата "адска" мравка, която той нарича "мравка-еднорог", който не е участвал в настоящото изследване.

Метални вампири

Според Бардън Linguamyrmex vladi използва за лов необичайната комбинация от челюсти и рог. Разтваряйки и рязко затваряйки челюсти, той като че ли набучва на шиш плячката си на своя рог, и събрани челюстите образуват нещо като улук, по който изтичащата от наранената жертва течност - хемолимфата - като през фуния попада в устата на мравката-вампир. 

Фотомикрография (A) и илюстрация (В) на Linguamyrmex sp. и ларвата на бръмбар.

В непосредствена близост до мравката, екипът на Бардън намери запазена ларва на бръмбар - точно такова месество и богато на ​​хемолимфа насекомо може да заинтересува лингвамирмексът. И вероятно е било поредното блюдо на вампирската трапеза, но смолата, след това превърнала се в кехлибар, за милиони години заключва хищника и неговата жертва.

В общи линии устата на Linguamyrmex vladi смътно напомня на съвременните мравки одонтомахуси (Odontomachus), известни с мощните си, мигновено затварящи се челюсти. 

Linguamyrmex vladi принадлежи към групата на Haidomyrmecini или "адски мравки", описани през 1996 г. също в кехлибар от Мианмар.


+ 5
- 1
А какво общо има всичко това със садизма?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.