Запознайте се с най-харесваната птица в света според науката

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2021 в 11:36 6398 0

Младеж Жабешка уста. Кредит: Flickr(CC BY-NC 2.0)

Има всякакви птици, които могат да предизвикат нашето възхищение - с пъстри пера с невероятно красиви цветове, издържливи, които могат да прелетят 12 000 километра през океаните, умни като папагалите и враните.

Но има птици, чиято единствена претенция за слава е тяхната грозота - и според ново проучване те могат да привличат най-много внимание от всички други.

Запознайте се с птицата "жабешка уста" (семейство Podargidae от разред Козодоеподобни) - ако все още не сте я виждали в Instagram. 

Тази нощна птица, подобна едновременно на сова и козодой, с лице на герой от Мапет шоу веднъж вече е печелила титлата „най-нещастната на вид птица в света“ в статия от 2004 г. в списание Nature Australia.

Сега в списание i-Perception учените дадоха на жабешката уста нова титла: „най-инстаграмна птица“ (most Instagrammable bird) на Земята. Какво  означава това?

Не че жабешката уста се появява на повече снимки в Instagram от която и да е друга птица. Всъщност, след като разгледаха над 27 000 снимки на птици в Instagram, изследователите установиха, че жабешката уста се появява само в 65 от тях, пишат те в своето проучване, публикувано на 22 април.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Mike: Birds & Beaches (@mike92014)

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Hürrem Aktaş (@pre10da)

В тези 65 снимки обаче жабата събира много повече харесвания, отколкото би трябвало - и повече харесвания от всеки друг вид птици - въз основа на броя потребители, които вероятно са виждали тези снимки.

В своето проучване изследователите разглеждат снимки, публикувани от девет от най-следените акаунти за птици в Instagram (Тези акаунти са @best_birds_planet, @best_birds_of_world, @nuts_about_birds, @birdfreaks, @birdsonearth, @bestbirdshots, @audubonsociety, @bird_brilliance, @ your_best_birds). Заедно тези акаунти имат аудитория от близо 3,5 милиона потребители.

За да преценят "инстаграмността" на птицата в Instagram, изследователите изчисляват очаквания брой харесвания, които всяка снимка трябва да получи, въз основа на времето на публикуване на снимката и размера на аудиторията на акаунта. Снимките, които са получили повече харесвания от очакваното, са получили положителен резултат, докато снимките, които са получили по-малко харесвания, са получили отрицателен резултат.

Изглежда, че няколко естетически фактора постоянно извдигат снимките по-високо в класацията. Например изследователите пишат, птици със синьо и жълто оперение постоянно отбелязват по-високи резултати от птици с жълти и зелени пера.

Не е изненадващо, че екипът също установи, че птиците са склонни да се представят по-добре, колкото по-уникално или необичайно изглеждат.

Двойка Жабешки усти. Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)


Освен жабешката уста, други високопоставени птици са „цветни гълъби с декоративно оперение, изумруденото турако с короната от пера на главата и папуняк, също с отчетлива корона от пера и показващо типично висококонтрастно оперение“, пише екипът.

Що се отнася до дъното на списъка? Две птици - бекасът и морският стридояд - някак не успяват да привличат погледите на потребителите, както и щъркелите и лешоядите.

„Изненадващата“ победа на жабешката уста в това изследване е „въпрос на поетична справедливост“, пишат авторите, като се има предвид репутацията й на „най-нещастната на вид птица“.

Може би е време жабешката уста да изостави кариерата си на птица и да се превърне в щатен инфлуенсър в Instagram.

Справка: What Instagram Can Teach Us About Bird Photography: The Most Photogenic Bird and Color Preferences
Katja Thömmes, Gregor Hayn-Leichsenring
First Published April 22, 2021 Research Article
https://doi.org/10.1177/20416695211003585

Източник: This Muppet-faced frogmouth is the 'most Instagrammable bird' on Earth,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !