Заради „колебание“ Земята се завъртя най-бързо за това лято

Ваня Милева Последна промяна на 02 август 2022 в 07:30 6407 0

Кредит NASA

Земята забързва заради неправилната си форма и други геоложки ефекти. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Това лято Земята преживя най-краткия си ден, благодарение на колебание в оста си, което означава, че е извършила едно завъртане за част от секундата за по-малко от 24 часа.

29 юни е бил с 1,59 милисекунди по-кратък от 86 400 секунди, или точно 24 часа според сайта timeanddate.com.

През последните десетилетия е по-вероятно Земята да се забави, а ние ще имаме незначително по-дълги дни. Но през последните няколко години тази тенденция се обърна и дните стават все по-кратки.

Ако Земята продължи да се ускорява, това може да доведе до първото в историята изискване за изваждане на секунда от атомните часовници.

Въртенето на Земята не е идеално

Не е необичайно Земята да "потрепва" – въртенето, което преживяваме като нощ и ден, не винаги се случва точно в съответствие с нейната ос, линията между Северния и Южния полюс.

Това е така, защото не е идеална сфера.

Планетата има издутина на екватора, докато полюсите са леко сплеснати, което означава, че Земята е леко елипсовид.

Други фактори също могат да повлияят на въртенето, включително океанските приливи и отливи и гравитацията от Луната .

"Колебанието на Чандлър"

Професорът по математика Леонид Зотов смята, че Земята може да се върти по-бързо поради периодично движение, наречено "колебанието на Чандлър".

Колебанието е забелязано за първи път в края на 1880 г., когато астрономът Сет Карло Чандлър забелязва, че полюсите се клатят за период от 14 месеца.

Това колебание започна да се забавя в началото на 2000-те години, достигайки исторически минимуми от 2017 г. насам.

И между 2017 г. и 2020 г. „изчезна“, обяснява Зотов пред timeanddate.com.

Зотов ще представи тази хипотеза пред Обществото за геоложки науки на Азия и Океания, съобщава timeanddate.com. Тя все още не е рецензирана.

Земните колебания не променят много ежедневния ни живот. Но те са важни за проследяване, така че атомният часовник може да остане точен, за да координира точно GPS и сателитите за наблюдение на Земята.

Международната служба за въртене на Земята и референтни системи следи колко бързо се върти планетата, като изпраща лазерни лъчи до спътници за измерване на тяхното движение, заедно с други техники.

Когато времето, начертано от движението на Земята, се приближи до една секунда извън синхрона с времето, измерено от атомните часовници, учените от целия свят се координират, за да спрат атомните часовници точно за една секунда, в 23:59:59 ч. на 30 юни или 31 декември, за да позволяват на астрономическите часовници да наваксат. 

Източник: June 29 was the shortest day in recorded history — a 'wobble' in the Earth's spin shaved off 1.59 millisecondsMarianne Guenot, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !