02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Заради руската инвазия е "много малко вероятно" да стартира сега марсоходът ExoMars, казва EКA

Вече отложената руско-европейска мисия на Марс сега е изправена пред още по-голяма несигурност

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 март 2022 в 12:29 37940
Марсоходът ExoMars. Кредит: ESA

Марсоходът ExoMars, който преди се очакваше да стартира към Марс по-късно тази година, вероятно няма да може. След като се сблъска с множество забавяния, причинени от проблеми с тестването и пандемията, мисията е изправена пред още една пречка: войната.

Това се казва в неотдавнашно изявление, публикувано от Европейската космическа агенция (ЕКА), в което се казва, че настоящата ситуация е застрашила всички стартове през 2022 г.

„Ние прилагаме изцяло санкциите, наложени на Русия от нашите държави-членки“, се казва в изявление на ЕКА. „По отношение на продължаването на програмата ExoMars, санкциите и по-широкият контекст правят изстрелването през 2022 г. много малко вероятно".

ExoMars е съвместна мисия между ЕКА и руската държавна космическа агенция Роскосмос. Тя има за цел да търси органични молекули или дори признаци на живот на Червената планета. Очакваше се марсоходът ExoMars да стартира тази есен и в крайна сметка да кацне на Марс през 2023 г., където щеше да се присъедини към двата марсохода и спускаемия апарат на НАСА и друг роувър, изстрелян от Китай, който вече работи на планетата. Военните действия от миналата седмица срещу Украйна и последвалите международни санкции направиха този график невъзможен.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер (Josef Aschbacher) призна забавянето в понеделник, описвайки ескалиращата война в Украйна като „криза“.

„Съжаляваме за трагичните събития, които се случват в Украйна, криза, която ескалира драстично във война през последните дни“, коментира Ашбахер. „Много трудни решения сега се вземат в ЕКА с оглед на санкциите, приложени от правителствата на нашите държави-членки.

Тази лоша новина звучи някак познато. Стартът на мисията ExoMars бе планиран за лятото на 2020 г., но бе отложен поради комбинация от технически закъснения и, както много други неща през последните две години, пандемията от Сovid-19. Първата мисия на програмата ExoMars, която пристигна на Марс през 2016 г., имаше половинчат успех: всичко мина добре със спътника Trace Gas Orbiter, който и сега обикаля Марс и изпраща данни, но спускаемият апарат "Скиапарели", който пристигна с него, се разби в марсианската повърхност, след като погрешно изчисление на софтуера му определи, че е под земята, а не на 2 мили над нея.

Идеалната възможност за изстрелване на космически кораб към Марс се случва само веднъж на всеки 26 месеца, което означава, че неподозираните препятствия могат да доведат до продължителни закъснения.

Източник: ExoMars Rover 2022 Launch Now 'Very Unlikely' Due to Russian Invasion, ESA Says
Mack DeGeurin, Gizmodo


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.