Заради стар епизод на "Ловци на митове" е освободен от затвора невинен човек (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2022 в 00:01 2153 0

Кредит Wikimedia Commons

Ловците на митове Сан Диего ComicCon 200.

Невинен мъж е освободен от затвора, след като е излежал 35 години от неправомерната си присъда, отчасти благодарение на повторение на стар епизод на "Ловци на митове".

През септември 1986 г. двама братя загиват при пожар в апартамент в югозападната част на Чикаго. Успелите да избягат от пожара казват на властите, че според тях пожарът е бил предизвикан от съседка за отмъщение за смъртта на брат ѝ, за която се твърди, че е причинена от улична банда, известна като "Латинските крале", обяснява Innocence Project (проект "Невинност").

Съседът е разпитан, но посочва 18-годишния Джон Галван, брат му и трети съсед. Други съседи също обвиняват тримата, а Джон, който е спял в къщата на баба си по време на пожара, е арестуван.

По време на ареста Галван е разпитан и му било казано, че може да се прибере у дома, ако замеси други хора в престъплението - нещо, което било предложено и на друг обвиняем за престъплението, Артур Алмендарес. В крайна сметка и тримата подписват показания, в които признават за престъплението, като признават, че са хвърлили коктейл "Молотов" през прозореца на жилищния блок. По-късно Джон и Артур заявяват, че тези показания са били подписани след физическо насилие, докато третият обвиняем казва, че ги е подписал в нетрезво състояние и без да му бъдат прочетени правата. По-късно и тримата са осъдени за убийство първа степен и палеж при утежняващи обстоятелства.

Един от проблемите в показанията на Галван, който в крайна сметка спомага за отмяната на присъдата му, е, че в тях се твърди, че той е запалил коктейла "Молотов" с цигара. Години по-късно, когато Галван е на 39 години, той гледа повторение на епизод на "Ловци на митове" от затворническата си килия и вижда как те доказват, че това е почти невъзможно.

Шоуто проверява холивудски стереотипи, включително и това, че хвърлянето на цигара в локва с бензин ще я възпламени. След няколко отчаяни опита да запалят огън с цигара (дори да я хвърлят в бензина) стигат до извода, че това е мит.

Всъщност, въпреки че наистина препоръчваме просто да я загасите в предназначените за това места или в земята, е възможно да загасите цигара и в бензин, ако сте в много затруднено положение.

Галван се свързва с адвокатката си, която по стечение на обстоятелствата също е била гледала епизода, и е проучила допълнително този аспект от неговия случай.

Оказва се, че през 2007 г. екип от изследователи в американското Бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) е изследвал същото, след като група заподозрени в подпалване на пожари твърдяла, че пожарите са били предизвикани случайно от цигари. Екипът се опитва 2000 пъти да предизвика пожар от бензин, използвайки цигара за запалване, като дори пръска бензин върху запалена цигара. Нито веднъж обаче цигарата не е предизвикала запалване.

"Въпреки това, което виждате в екшън филмите, изпускането на запалена цигара върху следа от бензин няма да я запали, ако приемем, че има нормални нива на кислород и няма необичайни обстоятелства", обясняват тогава от бюрото пред The Scotsman.

"Това е така, защото бензинът има ограничен контакт с най-горещата, нажежена част от пепелта, а рентгеновата термография показа, че тя е много локализирана."

Използвайки експерти по подпалване, които да потвърдят невъзможността за запалване на бензин с помощта на цигари, и няколко свидетели, които дават показания, че полицейският служител, който е взел показанията, е използвал насилие при други случаи, юридическият екип на Галван успява да постигне оправдаването му. Няколко години по-късно, след обжалванията им, и трите присъди са отменени.

"Случаят на г-н Галван говори за изключителната важност на създаването на такива механизми, които да позволяват на хората да се върнат в съда, когато науката се променя или развива, или когато експертите отхвърлят предишни показания", заявява в съобщение за пресата Ребека Браун, директор по политиката на проекта " Innocence Project". "Без тези механизми в много случаи невинните хора са възпрепятствани да представят съдебномедицински доказателства за своята невинност след неправомерното им осъждане."

Източник: Innocent Man Freed From Prison After 35 Years, Thanks To An Old Episode Of Mythbusters, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !