Заради своето и нейното здраве, дръжте котката си на закрито

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 април 2019 в 15:00 5308 1

Кредит: CC0 Public Domain

Почти три пъти е по-вероятно домашната ви котка да се зарази с патогени или паразити, ако я пускате да се разхожда навън, отколкото ако я ограничите вкъщи, според статия, публикувана днес в списание Royal Society journal Biology Letters.

Това трябва да се вземе под внимание, защото котките могат да предадат някои от тези заболявания на хората, отбелязват авторите, цитирани от Phys.org.

Интересно е, че колкото домашни котки са по-далече от екватора, толкова по-вероятно е да бъдат засегнати от някакъв вид паразит или вирус, ако прекарват времето си на открито.

"Всеки градус в абсолютна географска ширина увеличава вероятността от инфекция с 4%", заяви водещият автор Кейли Чалковски (Kayleigh Chalkowski), изследовател от Школата  по горско стопанство и науки за дивата природа в Университета Обърн в Алабама.

"Мислите си, че в тропическите региони имат повече дива природа и повече паразити", отбеляза тя пред AFP. "Но се оказа, че географската ширина има обратен ефект".

За да разреши дилемата "на закрито или открито" веднъж завинаги, Чалковски и колегите ѝ преглеждат почти две дузини по-ранни проучвания, в които преобладават едно или повече заболявания и сравняват във вътрешна и външна среда са гледани домашните котки.

Новото проучване разглежда 19 различни котешки патогена в повече от дузина страни, включително Испания, Канада, Австралия, Швейцария, Германия, Пакистан, Бразилия, Холандия и Сейнт Китс.

Дръжте си котката вътре

"За първи път се разглежда достъпа на открито като рисков фактор за инфекции при котките и количествено е определен в широк спектър от географски местоположения и видове патогени", заяви Чалковски.

Ефектите са последователни за почти всички заболявания, включително за котешкия кръгъл червей и за едноклетъчния паразит, който причинява токсоплазмозата, а и двете болести могат да засегнат хората.

Това е така, независимо от това как са били предадени - от почвата, от други котки или от плячка като мишки и птици.

"По принцип, без значение къде се намирате по света, отглеждането на домашните котки на закрито е чудесен начин да ги предпазите от инфекциозни болести", коментира Чалковски.

Това е особено добър съвет, добавя тя, "като се има предвид, че много от патогените, които носят котките, всъщност може да се разпространят и върху хората".

И други домашни животни могат да предават болести на своите стопани - кучетата например разпространяват бяс, а говедата са носители на Cryptosporidium parvum, паразитно заболяване, което атакува чревния тракт.

Най-вероятно дивите котки първоначално са привлечени от хората в търсене на гризачи и са опитомени преди около 5000 години. В древен Египет те са били обожествявани.

Около 500 милиона домашни котки се отглеждат по целия свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.04 2019 в 20:37

Ако не пускам котарака си навън, ще се поболее от нерви.