Защо автомобилът на Мъск изглежда фалшив в космоса? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 февруари 2018 в 00:07 14387 9

Теслата на Илън Мъск, който бе изстреляна на 6 февруари, наистина изглежда в космоса сякаш закърпена с Фотошоп. И това се признава и от нейния собственик.

"Тя изглежда толкова нелепо и невъзможно", заяви пред репортери главният изпълнителен директор на SpaceX , след като ракетата Falcon Heavy засили колата в космоса. "Може да се каже, че е нереално, защото изглежда толкова като фейк наистина".

Мъск продължи, че цветовете, като цяло, изглеждат странно в космоса, защото "Няма атмосферна оклузия. Всичко е твърде ясно", отбеляза той. Това наистина е така - цветовете в космоса не изглеждат по същия начин, както на Земята.

Защо? 

Първо, цветове изглеждат "по-замъглени" на Земята, отколкото в космоса, обяснява пред Live Science Рик Захлибен (Rick Sachleben), член на група експерти на Американското химично общество.

Светлинните лъчи могат да преминават през различни среди - включително въздух, вода и космически вакуум - всяка от които има различен коефициент на пречупване, разказва химикът. Това означава, че тези среди пречупват светлинните по различен начин, което обяснява защо цветна светлина не изглежда по един и същ начин в различните среди.

Освен това, когато светлината преминава през земната атмосфера, преминава през въздуха, който съдържа частици, като например прах, сажди, дим и течни капчици. Въздухът също така има различна плътност в зависимост колко вода съдържа и каква е неговата температура, отбеляза Захлибен. Така например, въздухът в горната част на връх Еверест е с по-малка плътност, отколкото на морското равнище, поради което е трудно да се диша на връх Еверест.

Владеенето на това характерно размазване на контурите и цветовете, което се наблюдава на Земята отличава майсторите на компютърните 3D-изображения от аматьорите.

Тези фактори - частици и свойства на въздуха - могат да променят начина, по който се виждат цветовете на Земята, обяснява Захлибен.

"Светлината се разпръсква от тези частици. Когато лъч удари прашинка, той се отразява. И след това удря още една и така се разпръсква”. Ето защо "картината, която виждаме [на земята] е леко размазана и малко по-различна", казва Захлибен. "В космоса не е така".

В космоса няма нищо, което да отклони или блокира светлината. Ето защо снимките, направени от космическия телескоп Хъбъл са толкова по-отчетливи от изображенията, заснети от наземните телескопи, коментира Захлибен.

Мъглявина Вейл.  NASA/ESA Hubble Space Telescope

Но може би хората не осъзнават, защо изображенията от космическите телескопи са с толкова ясни и отчетливи цветове и затова не им изглеждат странно, както летящият червен кабриолет, отбелязва Захлибен.

Тъй като цветовете в космоса изглеждат толкова остри, снимките и видеоклиповете, направени там, може да изглеждат така, сякаш някой ги е редактирал. Затова най-вероятно, Мъск се пошегува, че изображенията на колата изглеждат "фейк", коментира Захлибен.

Но Захлибен отбелязва, че никога не е чувал за "атмосферна оклузия" (atmospheric occlusion), терминът,  който използва Мъск. Вероятно, Мъск е имал предвид частиците във въздуха на Земята, които блокират и разпръскват светлината, но е трудно да се каже със сигурност, казва Захлибен.

"Най-вероятно [Мъск] използва терминология, която не е непременно погрешна, но не и стандартна", пояснява Захлибен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

10.02 2018 в 02:37

После се занимавах с това. Сега хипстърите са ми странни. Сигурно като аз на ония хора тогава.
Което с нищо не променя факта, че онези ракети още летят, и возят хора. А кръчмарските - главно реклами.

23293

5

Стефан

10.02 2018 в 02:19

Нали много умен и начетен, аз дълго им разказвах как трябва да се правят космическите ракети. В класът "Съюз" има 10 000 релета, и нещо към пет тона кабели и щепсели. Заради релетата. За другото - отделно.
Хорицата отначало се зарадваха, че някой си говори с тях, а после видимо угаснаха. Усетих се да ги питам какво не е наред, те от любезност казаха че всичко е, а после един се изтърва, и ме пита кой курс съм. Понеже той за такива приказки гонел от неговата катедра второкурсниците. Имаше няма сцена, моя команда към келнера тия чинии вече да не стоят празни, и ми набиха друг мироглед. А то аз инж.-, ама през тире. И даже не се бях замислял за това.
110 процентната надеждност на ракетите, на които никоя комисия не подписва повече от 95%. Методите за изпитания на еднократни изделия. И изобщо теорията на надеждността на машините и механизмите.
И в космоса, разбира се.

23293

4

Стефан

10.02 2018 в 01:53

Вече работех в ИКИ, но по години си бях със жълто около устата. И по опит, макар че тогава не го знаех. Само самочувствието ми преливаше от ушите.
Международна конференция, космос. Заседания, доклади, кьорсофра. Чужденци, приказки, интересно.Руснаци. Някои ясни, а някои се свиват в ъгъла. Нали от домакините - любезност - заговорихме се. Хабер си нямат от темата на конференцията. Ясно обаче, че не са и ченгетата. Значи са пратени на екскурзия за награда, и не познават никого.
Персонален подход. Били от "движенците". Това е каша от собствено кутията на спътника, и ракетата. Тогава бяха много модерни фри-флай модулите, спътници без двигатели. Не че нещо - да няма вибрации, или микрогравитация. Имаше идеи колко е важно, друг е въпросът, че се оказа празна надежда. А виж ракетите ...
Рядък случай, когато руснаци ме напиха, а не аз тях:)

23293

3

Стефан

10.02 2018 в 01:09

9 двигателя, 27 двигателя, 99 двигателя ...
Колкото повече степени на тройката - толкова по-голяма вероятност за общ отказ на системата. За цената не говорим.
Пример за сравнение - съветската лунна Н-1. Такива са имали - такива са сложили. Много двигатели. Вярно - системата за управление е била несравнима с днешните. А също така, когато са много, отказ на един, или няколко, може да се компенсира от останалите. Ако може, но това само понякога. Понеже на старта не може. И ако трябва да спрат - също не може. Един да не се изключи навреме - и става по-страшно от страшното. Оня с касетофончето в "чеервеенатаа колаа наа мъъъск" нещо не е успял да ги спре.
И изобщо казано - Космосът, и хипстерите, са донякъде различни неща.

23293

2

Стефан

10.02 2018 в 00:51

Никой който има отношение към космоса, не се захласна по "великото постижение".
Сигурно защото не е велико, и даже не е постижение.
Наскоро бастиса някой си спътник за милиард. Зума ли как беше. Всичко било наред, само разгонният блок нещо се бил скапал, ма не сме били ние! За който не знае - "разгонният блок" е просто последната степен на същата ракета. С друга система за ориентация, и без възможност за работа в остатъците от атмосфера, но ракетна степен.
Примижаха, зер си чакат парите за рушвета.
Сега уж бастиса само собствената си кола, понеже разгонния блок пак отработи нещатно.
Само че, и за тая реклама на селски дъвки, едни отекчени чички са дали едни милиарди. И сега чакат повече милиарди. А вместо това получават фокуси от селски вечеринки. Дъвки, и снимки на увехнали мамчета.
Някой няма да свърши добре.

23293

1

Стефан

10.02 2018 в 00:04

Аха. Полека-лека стигаме до това, че въпросния мъск не знае термините от учебника по физика за Х клас.
Да не би утре да осъзнаем, че там изобщо не става дума за друго, освен за "усвояване на едни пари по едни програми"? Иначе казано - за финансова измама?
Понеже в тия ракети няма нищо, освен разработки на НАСА от 60-те и 70-те. Нито други хора, освен инженерни колективи на същата наса, или наети от нея. Нито даже космодрум на друг, освен на наса?
И даже рекламата с колата е гепена от още съветския автомобил Нива.
Страхувам се, че рекламното мамче на тоя човек ще чака не три години новата си кола, а него 300 години. Да излезе от затвора.