Защо бе убит рядък бял носорог в престижен френски зоопарк

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 12:43 17807 0

Кредит Arthus Boutin/Domaine de Thoiry

4-годишен бял носорог на име Винс е намерен мъртъв в зоологическата градина Thoiry във Франция във вторник сутринта (7 март).

4-годишен бял носорог е убит в клетката си във френски зоопарк, а рогът му е отрязан с електрическа резачка, съобщава LiveScience.

Винс, млад носорог в зоопарка Thoiry, е намерен прострелян в главата, a големият му рог е отрязан с резачка. Вторият, по-малък рог също е отрязан, но не напълно премахнат, което предполага, че бракониерите са бързали, казаха представители на полицията пред репортери.

Това е първият известен случай на бракониерство на носорог в зоологическа градина, заяви Сиси Сифърт (CeCe Sieffert), заместник-директорът на Международната фондация за опазване на носорозите.

"Бях малко изненадан, но в същото време, това изглежда е следващата стъпка в кризата", коментира Сифърт. "Кризата на бракониерството на носорозите продължава с години. Тя ескалира в продължение на години. И мисля, че в момента достигна точката, когато вече са под прицел животните в зоологическите градини".

Носорогът Нола в зоопарка Сан Диего. Последните северни бели носорози в дивата природа са били в Национален парк Гарамба в ДР Конго и не са били забелязани от 2007 г. насам, така че се предполага, че видът е изчезнал. (Източник: San Diego Zoo Global)

Проблемът се задълбочава

"Бракониерството е престъпна дейност, ръководена от високо организирани и сложни престъпни мрежи", заяви Сузи Елис (Susie Ellis), изпълнителен директор на Международната фондация за опазване на носорозите.

Основният пазар за рогове на носорози е в Китай и Виетнам, обяснява Сифърт. Купувачите търсят роговете за напълно митични лечебни свойства. Всъщност роговете на носорозите са просто кератин, същият материал, от който са направени ноктите и косата. Някои искат да имат рогове на носорози касто белег на социален статус, отбелязва Сифърт, и ги купуват като белег на богатство. Затова цената на роговете в Съединените щати расте, така че има голям стимул да се нападат носорози.

"Скокът в цената наистина ескалира кризата в бракониерството", заяви Сифърт.

Един скорошен доклад от международен консорциум от природозащитните организации установи, че бракониерството нарастна до космическо ниво. През 2006 г. е имало 60 потвърдени инциденти на бракониерство в Африка. До 2015 г. най-малко 1 342 носорози - включително бели и черни - са били убити в Африка в рамките на една година.

Редките носорози

Ръстът на бракониерството допълнително застрашава този вид, който и без това вече е застрашен. Белите носорози като Винс от зоопарка Thoiry са на ръба на изчезване преди усилията за опазване да подкрепят количествата им: Към 2015 г. около 20 000 от подвида северен бял носорог (Ceratotherium simum simum) са живели в Африка, в съответствие със същия доклад. От тясно свързания подвид южен бял носорог (Ceratotherium simum cottoni) има само три живи екземпляра, всички под закрилата на Ol Pejeta Conservancy в Кения. Полагат се усилия за разработване на ин витро процедури за размножаване, за да се запази северният подвид.

Судан, последният мъжки северен бял носорог в Ol Pejeta Conservancy в Кения. На 42, Судан е твърде стар, за да може да оплоди женска, а и качеството на спермата му е лошо. Ветеринарните лекари се опитват да съберат сперма от носорога за  ин витро оплождане. (Снимка: Ol Pejeta Conservancy)

Четирите други видове носорози също са изправени пред сериозни проблеми. Черният носорог (Diceros bicornis) е критично застрашен с около 5042 до 5455 екземпляра, останали в дивата природа, според Международната фондация за опазване на носорозите. Това е спад от около 65 000 през 1970 г. По-едрият еднорог носорог (Rhinoceros unicornis), който населява Индия и Непал, е вписан като уязвим - има около 3600 в дивата природа. Критично застрашен е суматрианският носорог (Dicerorhinus sumatrensis) изчезват в Малайзия през 2015 г. и по-малко от 100 все още оцеляват в Индонезия. Яванският носорог (Rhinoceros sondaicus) също е критично застрашен и сега се срещат само в Националния парк Уджунг Кулон на остров Ява в Индонезия, където са оцелели само около 60 от тези самотни животни.

Атаката в зоопарка Thoiry не е единственият пример на нагли посегателства върху живота на носорозите. Само през последния месец двама въоръжени мъже нахлуха убежище на носорози, наречено Thula Thula в Южна Африка и държейки персонала за заложници и убиват две бебета носорози, които преди това бяха останали сираци заради бракониерите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !