Защо древните римляни са използвали несиметрични зарове

Ваня Милева Последна промяна на 09 август 2022 в 00:01 10606 0

Карта на съвременна Холандия, показваща местоположението на римските обекти, включени в това изследване (числото съответства на броя на заровете, измерени на всяко място), заедно с три примера за зарове вдясно. Кредит: Archaeological and Anthropological Sciences (2022). DOI: 10.1007/s12520-022-01599-y

Двама изследователи смятат, че може би са разгадали загадката защо хората, живели по времето на Римската империя, са използвали несиметрични зарове в игрите си.

В статията си, публикувана в списание Archaeological and Anthropological Sciences, Йелмер Иеркенс (Jelmer Eerkens) от Калифорнийския университет в Дейвис и Алекс де Воогт (Alex de Voogt) от Университета Дрю, описват своето изследване на зарове, използвани по времето на Римската империя.

По времето на Римската империя хората са играли игра, наречена таберна (подобна на табла), която е включвала хвърляне на зарове. Заровете са били изработвани от кост, метал или глина и са имали символи, изобразени на лицевата страна, за да представят числата, както при съвременните зарове. Но те се различавали значително по форма. Обикновено римските зарове са били продълговати или с други странни форми, правещи ги асиметрични.

В този нов опит изследователите проучват 28 зара от този период и установяват, че 24 от тях са асиметрични. Те откриват закономерност в неправилността - знаците, представляващи единица и шестица, често присъстват на по-големи противоположни повърхности. Предишни изследвания показват, че асиметрията на костите може да повлияе на вероятността дадена страна да се окаже с лицето нагоре. Въз основа на своите измервания изследователите изчисляват, че разликата в размерите би променила шансовете за хвърляне на дадено число средно от 1 към 6 на 1:2,4.

За да разберат дали римляните са правили заровете си асиметрични като средство за измама, изследователите провеждат експеримент - те молят 23 студенти да поставят знаци върху копия на асиметричните римски зарове. Изследователите смятат, че тъй като студентите няма да знаят целта на експеримента и няма да имат стимул да мамят и ще поставят знаците предимно на случаен принцип.

Но не се случва така - студентите все пак поставяли единицата и шестицата върху по-големите страни. Когато ги попитали защо, много от тях казват, че така е по-лесно, защото като започнат на голяма страна означава и да завършат на голяма страна, където ще трябва да поставят най-много точки - откритие, което подсказва, че римляните не са се опитвали да мамят, а просто са се опитвали да си улеснят живота.

Това също така подсказва, че те не са се интересували много от това на коя страна е определено число, защото са вярвали, че много случайни събития, като например хвърлянето на зарове, се управляват от съдбата.

Но изследователите отбелязват също, че по-умните хора вероятно са разбрали с течение на времето, че при определени хвърляния на зарове е по-вероятно да се получи единица или шестица.

Справка:  Jelmer W. Eerkens et al, Why are Roman-period dice asymmetrical? An experimental and quantitative approach, Archaeological and Anthropological Sciences (2022). DOI: 10.1007/s12520-022-01599-y

Източник: Why early Romans used lopsided dice
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !