Защо е добре да спим с кучета, но не и с котки

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 ноември 2018 в 15:50 11997 0

Кредит Unsplash

Много стопани на кучета се колебаят дали да позволят на домашния си любимец да спи с тях в леглото, което повечето кучета се опитват да направят.

От това няма никаква вреда за съня, дори за жените кучетата са по-успокояващ спътник в леглото от мъжете и котките. и могат да направят съня им по-спокоен, според неотдавна публикувано проуване.

Екип американски учени, ръководен от д-р Джили Купър (Jilly Cooper), проведе уникално проучване, в което анализира съня на около хиляда жени, които имат домашни любимци и такива, които живеят без котки или кучета. Резултатите показват, че хората, които предпочитат да спят с кучета, имат по-здрав сън, защото се чувстват комфортно и безопасно. Също така, собствениците на кучета е много по-малко вероятно да имат кошмари или да страдат от безсъние.

Авторите пишат: "В сравнение с човек партньор, кучетата, спящи в леглото на собственика, са по-малко смущаващи съня фактори и са свързани с по-силно чувство на комфорт и сигурност. Това може да е свързано с способностите на кучетата да защитават и да предупреждават собствениците си за потенциални заплахи".

Но изследователите отбелязват, че не всички космати приятели са подходящи за спокойна почивка. Изследователите добавят, че "котките, които спят в леглото на собственика си, са притесняващи съня и не създават чувство на комфорт и сигурност, както човек партньор или куче".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !