Защо е толкова трудно да погледнем в очите на другия

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 януари 2017 в 12:00 5968 0

Зрителният контакт при общуване претоварва мозъка. Затова е толкова трудно да гледаме дълго в очите събеседника си.

Това установиха японските учени Сего Каджимура (Shogo Kajimura) и Мичио Номура (Michio Nomura) от университета на Киото, съобщи Medical Xpress.

Статия за изследването е публикувано списание списание Cognition.

В експеримента участват 26 доброволци. Той се състои в проста игра на асоциации -  казват дума съществително и трябва да се даде отговор глагол. Например: "топка" - "хвърлям". 

При това задачите са с различна трудност - за някои думи е по-трудно да се подбере друга дума, за други - по-лесно.  Заданието дава лице от монитора.

Изследователите съпоставят колко време е необходимо на доброволците за отговор спрямо тенденцията да отместват поглед, прекъсвайки зрителния контакт. Оказало се че по-друдните думи предизвикват по-бързо отместване на погледа.

Изводът от изследването е, че двойната задача да се запази зрителният контакт и да се измисли асоциация, е твърде сложна за човешкия мозък. Като резултат той се стреми се откаже от едната задача, която според него е по-малко важно.

Този ефект всеки от нас може да забележи, като си спомни как се е държал на изпит. Колкото по-сложна задача решаваме, толкова е по-вероятно да започнем неволно да отместваме поглед и да гледаме встрани, а не събеседника си.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !