Защо е украсен с асфалт 9000-годишен череп

Продължават изследванията на артефакти от пещерите на Юдейската пустиня

Ваня Милева Последна промяна на 24 януари 2022 в 00:01 10766 0

На задната част на черепа добре се виждат шарките от асфалт. Кредит: Israel Antiquities Authority

През 1983 г. археолозите откриват пещера в Палестина, съдържаща човешки кости, датирани от седмото хилядолетие пр.н.е. Костите (особено черепите) са перфектно запазени поради сухия климат на Юдейската пустиня.

На шест черепа са открити необичайни остатъци от асфалт, а отлично запазените шарки върху три от тях дават възможност да бъдат проучени от сътрудници на Израелския орган за антики.

Асфалтът не е нещо необичайно за древните народи. Те широко са използвали естествен асфалт в строителството (като хидроизолация) в Египет и Асирия, а също и, съдейки по археологическите находки, е използван и от финикийците. Най-големият източник на естествен асфалт е Мъртво море, което римляните наричат ​​Асфалтово езеро (Lacus Asphaltites). В някои източници асфалтът се нарича "еврейски катран".


Това е "еврейската смола", която хората - според първичната датировка, преди девет хиляди години - решават да украсят черепите на своите мъртви.

Изглежда, че първо е нанасян тънък слой асфалт върху задната част на черепа. След това от асфалта са направени тънки нишки, разточени между дланите и положени върху първия слой, за да се създаде вид на мрежа - или дори шапка, както може да се види на снимката.

Проучванията на подобни открития разкриват, че третирането и дизайна на черепите са били често срещани през 7-то хилядолетие пр.н.е.: Произходът на обичая вероятно е свързан с Натуфийската култура, съществувала в Леванта, главно в Палестина.

Изследователите смятат, че обичаят произхожда от поклонението към предците, вероятно с цел засилване на чувството за принадлежност към клана. В селскостопанските общества, където гъстотата на населението постоянно нараства, семейната принадлежност до голяма степен определя мястото и икономическия статус на всеки индивид в обществото. Следователно запазването и маркирането на черепите и предметите на предците, принадлежащи към „поколението основатели“, представляват знак за принадлежност и статут.

Други предмети, свързани с този обичай, са маските - две са открити в същата пещера, а са открити и на други места в страната. Гипсирани черепи и маски, датирани от този ранен период, сочат към широк социален феномен, отразяващ местната религиозна култура.

Пещерата Шукба във Вади ен-Натуф (Палестина), където за първи път е идентифицирана натуфийската култура. Кредит: Wikimedia Commons

Натуфийската култура е мезолитна археологическа култура, съществувала приблизително в периода 12 500 - 9 500 г. пр. н. е. Тя е интересна с това, че е една от трите култури, свързвани с т.нар. неолитна революция в историята на Нomo sapiens (другите два центъра извън Леванта са районите на Загрос и Предна Азия).

Характеризира се с осъществяването на първите опити на уседналост и следователно с появата на първите селища. Дължи името си на долината Вади ен-Натуф на Западния бряг, където е идентифицирана в пещерата Шукба от британския археолог Дороти Гарод през 1928.

Област на приблизително разпространение на Натуфийската култура.Кредит: Wikimedia Commons

Началото на Натуфийската култура съвпада с по-топла и по-влажна климатична фаза от предишната. Натуфийците започват да водят общо взето уседнал начин на живот и се появяват първите села на ловци-събирачи, чието препитание зависи от широк спектър от ресурси и които използват много разнообразни каменни инструменти. Натуфийците са се изхранвали с лов, риболов и събиране на диви зърнени култури.

Използвали са специални ножове за жътва (подобни на сърпове) за събиране на зърнени култури, а реколтата е била събирана в общи „силози“. Оттук има една крачка до селското стопанство. И някои изследователи предполагат, че представителите на Натуфийската култура са направили тази стъпка, ставайки първите фермери в света. Други учени смятат, че няма достатъчно доказателства, че натуфийците са били земеделци, но е възможно да са правили опити за опитомяване на растенията.

Но няма съмнение, че са опитомили кучето: доста останки от възрастни животни и кученца са открити в човешките селища на тази култура.

Факсимиле на гробницата на Малаха, включително костите на жена, придружена от куче. Кредит: Wikimedia Commons

Натуфийски обекти са открити в региони, граничещи със Средиземноморското крайбрежие на Близкия изток, особено близо до планината Кармел и в Галилея, изглежда центърът на тази култура е в долината на река Йордан, където уседналостта е най-напреднала. В по-широк план, местата, които са тясно или отдалечено свързани с Натуфийската култура, се простират от Синай до Среден Ефрат в днешна Сирия, а на юг до Долен Египет. Заради това местоположение някои изследователи смятат, че натуфийците са говорели семитски езици, част от семито-хамитските езици от афро-азиатските езици. Това е спорно твърдение, тъй като предположително с голяма степен на вероятност е възприето в историографията, че прародината на хората говорещи афро-азиатски езици е в Южна Арабия.

Натуфийците се заселват в места, благоприятни за развитието на общности от ловци-събирачи - долини, плата и планини, гори, блата и др. Те се възползват от наличието на извори или езера например езерото Малаха. Селищата са на открито или на тераси, граничещи с естествен подслон, или дори на входа на пещери, както се е практикувало през горния палеолит. Площта на селищата на натуфийската култура са достигали 1000 – 3000 кв. м с до 100-150 жилища.

Построените от тях къщи са кръгли или полукръгли, полувкопани. Диаметърът им обикновено е между 5 и 7 метра и покриват около 25 кв. м. Долната част на стените е от камък. Тези камъни служат като основа на надстройките, чиито стени са изградени от строителен материали смес от глина и пясък (кирпич) или от органични материали (растения, кожи). Понякога дървените стълбове поддържат покрива от сплетена тръстика. Къщите имат огнище в центъра, но като цяло няма друго вътрешно оборудване. Те често се възстановяват на същото място от следващите поколения.

Хаванчета от натуфийската култура, шлифовъчни камъни от неолитната предгрънчарска фаза. Кредит: Музей Дагон. Wikimedia Commons Любовниците от Айн Сахри. Кредит: Британски музей. Wikimedia Commons

Можем да заключим, че групата на натуфийците е уседнала от редица конвергентни улики, отбелязани на дадено място, като нито една улика не се счита за решаваща, ако се вземе изолирано. Многогодишната архитектура, наличието на тежки уреди (каменни хавани за мелене на зърно с тегло 100-150 кг) или погребални практики (наличие на гробище) са елементи, които често се вземат предвид. Свидетелства трябва да се търсят и в присъствието на местата на животни, привлечени от перспективата да ровят с остатъците от храна на селяните: мишки с характеристиките на „домашния“ вид (Mus musculus) са идентифицирани в Хайоним, докато те липсват от по-ранни обекти в Близкия изток, присъствието на домашното куче е също доказателство за уседналостта.

Еволюцията към уседнал начин на живот (или поне подчертаното намаляване на мобилността) обикновено се приписва на способността на човешките групи да осигурят прехраната си в по-малко пространство, отколкото в миналото, или защото са разработили стратегии за препитание, които им позволяват да останат по-дълго на едно място, без да изчерпват ресурсите (в отговор на нарастващото им население, което би направило по-старите практики по-малко жизнеспособни) или защото могат да се възползват от по-богата на ресурси среда (благодарение на подобряването на климата), или защото са се стремели да осигурят и защитят ресурси в по-трудни времена, като се прикрепят към дадено място.

Натуфийски костни и каменни инструменти. Кредит: Wikimedia Commons

Храната им включвала дива пшеница, фасул, бадеми, жълъди, шам-фъстъци. Артефактите разкриват, че натуфийците ловували газели , както и елени, диви бикове, глигани и един вид азиатско диво магаре.

Натуфийците са използвали широка гама от каменни инструменти. Суровината е местна, въпреки че понякога е откриван обсидиан от Анадола. Изработвали са кремъчни стрели и ножове, влагани в костни или дървени дръжки. Имало е и опити за шлифоване на камък, който се е развил в специална техника още през неолита. Костните предмети присъстват много в натуфийската култура. Инструментите от кости са много разнообразни, без съмнение, защото са предназначени за различни приложения: върхове на стрели (някои от които са с бодли), шила, ножове, видове куки (остри или извити), дръжки (понякога украсени), инструменти за шиене, лов или риболов. За направата на орнаменти се използват мъниста от кост и пробити зъби. Обработените кости идват както от едър дивеч (газели, зубри, елени ), така и от дребен дивеч (лисици, зайци, птици). Оръдията на труда и други предмети за бита били украсени с геометрични мотиви (мрежа, зиг-заг, вълни), като в допълнение към тях има и гравюри на животни - основно тотемни газели и друг едър рогат добитък, сови, кучета, костенурки и рядко хора.

Около шестдесет гробници са открити в Малаха, петнадесет в Хайоним, двадесет в Ел-Вади, четиридесет в Нахал Орен. Общо са открити повече от 400 скелета. Практиките варират значително в зависимост от мястото и времето.

Някои погребения на натуфийци явно са вторични. Черепите на погребаните често са били украсени, предимно с диадеми, но понякога и с рисунки (резби). Тоест, отначало телата, очевидно, са поставяни във временни гробове или оставени на въздуха (защитени от хищници), а след като меките тъкани се разпадат, предварително украсените кости са погребвани след това близо къщата. Това е изключително необичаен метод на погребение без известни преки аналози в други археологически култури.

Женски таз, украсен с перфорирани кучешки зъби, изкопани в Хайоним. Кредит: Музей на Израел. Wikimedia Commons

Погребение, включващо мъж и жена, открито в Малаха. Музей на праисторията на Горна Галилея. Кредит: Wikimedia Commons

Източници:

What was asphalt doing on a 9,000-year-old skull?, Israel Antiquities Authority

Natufian culture

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !