27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо хората лесно се убеждават от "високопоставени", а не от компетентни хора

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 август 2019 в 00:02 36980
Кредит: Pixabay

Има хора, които изглежда могат да убедят другите, че са по-компетентни, отколкото всъщност са.

Понякога това са хора, получили добро образование или смятащи се, че са от т.нар. „елит”. В общия случай това са хора единствено с добро самочувствие.

Независимо дали става въпрос за политици или за ръководители на маркетинга във вашата компания, примерите за този ефект са много.

Според ново проучване, проведено от психолози от Университета на Вирджиния, този ефект може да се обясни с прекалената самоувереност, която непознат човек погрешно може да интерпретира като компетентност.

Другото предимство на по-висшата социална класа

„Въз основа на находки, които показват, че различните социално-класови контексти имат силно въздействие върху самочувствието на хората, ние предполагаме, че социалната класа формира усещането на хората за своите способности, и че това от своя страна има важни последици за това как се увековечава статута в йерархиите”, пишат авторите в своето проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology .

Изследването се състои от четири експеримента.

В първия експеримент 150 000 собственици на малки предприятия в Мексико, които искат да получат заем, предоставят информация за своите доходи и образователно ниво. Те са помолени и сами да докладват за социалния си статус като посочват на кое стъпало от социалната стълба са. Като мярка за компетентност, всеки участник изпълнява тест за памет и трябва да прецени колко добре се е справил според него в сравнение с други участници. Според резултатите, хората от по-висше стъпало на социалната стълба обикновено се представят по-добре от другите, макар и не толкова, колкото предполагат.

Второ проучване, включващо 230 студенти от Университета на Вирджиния, показа, че студентите, принадлежащи към по-висша социална класа, не успяват да надминат връстниците си в игра на любопитни факти, въпреки че са почти сигурни, че ги превъзхождат. За тази част социалната класа бе оценена от самите студенти (как определят себе си спрямо другите в Съединените щати), както и доходите и образованието на своите родители.

Същите студенти участват и в едно интервю за работа, което бе записано от изследователите. Група непознати бе инструктирана да наблюдава интервютата и да оценява кандидатите. Интересното е, че тези хора обикновено избират същите участници в експеримента, които по-рано бяха надценили своите умения. Свръхсамоувереността изглежда спечели комисията.

Преди това други проучвания показват, че прекалено самоуверените хора се възприемат като по-компетентни. Въпреки това, изследователите казват, че не биха искали хората да си помислят, че трябва да бъдат самоуверени. Сривовете на фондовия пазар, автомобилните катастрофи се случват предимно заради прекалена самоувереност по време на критични ситуации.

Вместо това констатациите трябва да вдъхновят мениджърите при набирането на персонал и избирателите да се съсредоточат повече върху фактите за хората, а не върху това откъде идват тези хора.

Източник: 

Why people are so easily convinced by high-class, yet incompetent people,ZME Science


Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.