Защо хората се презапасяват с тоалетна хартия?

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 март 2020 в 08:17 16281 1

Кредит pixabay

Вероятно вече ви се е случило да отидете в магазин, в който рафтът с тоалетна хартия вече е изпразнен, или поне сте виждали снимки на такива. Какво кара хората да се презапасяват точно с този артикул?

Особено изглежда, че точно хартиените рула са това, с което хората се презапасяват. От магазините и аптеките изчезват и дезинфектиращи гелове за ръце и маски, но те поне са логичен продукт, от който има по-голяма нужда в условията на извънредното положение. Но този вирус не причинява стомашночревни симптоми, което не предполага по-засилена употреба.

Защо тогава хората купуват такива големи количества? Ето и мнението на експертите.

"Моето подозрение е, че е свързано с начина, по който хората реагират на стрес - те искат елемент на комфорт и сигурност", обяснява пред World Economic Forum Брайън Кук (Brian Cook) от Университета на Мелбърн, работещ по проект за намаляване на риска при бедствия. "За много западняци има фактор на отвращение в идеята за почистване без тоалетна хартия", добавя той, отбелязвайки, че все пак някои хора вероятно предполагат, че ще им е необходимо по-голямо количество ако се разболеят. "Запасяването с тоалетна хартия е относително евтино, а хората обичат да мислят, че "са направили нещо", когато се чувстват под заплаха."

"Има няколко фактора, намесени тук", смята Алекс Ръсел (Alex Russell) от Училището за здравеопазване, медицински и приложни науки на Университета на Централен Куинсленд. "Хората не се презапасяват само с тоалетна хартия. Всякакви продукти се разпродават, като предпазни маски и дезинфектиращи гелове за ръце. Храни като консерви и други трайни продукти също се продават добре. Хората са изплашени и трупат големи запаси. Те купуват онова, от което имат нужда и тоалетната хартия е едно от тези неща".

Проблемът става като нарастваща снежна топка, защото хората гледат с какво се презапасяват другите и изпитват нужда да си вземат от същото, или да го купят преди да свърши.

"Смятам, че забелязваме тоалетната хартия повече от други неща, защото пакетите са големи и заемат доста място по рафтовете. Не е необичайно да видим и малък продукт да е разпродаден в супермаркетите (като дезинфектиращ гел за ръце), но това е само малка празнина на рафта, която често се запълва временно със съседни продукти", добавя Ръсел. 

"Като втора причина може да отбележим, че няма пълен заместител. Ако в супермаркета няма конкретна съставка за вечерята ви, можете да вземете нещо друго, или да приготвите изцяло различна вечеря. Но ако няма тоалетна хартия, това изнервя всички. Да, има носни кърпички или салфетки, но това не е съвсем същото, нали?".

Ники Едуардс (Niki Edwards) от Училището по обществено здраве и социална дейност към Технологичния университет на Куинсленд вижда и друга причина:

"Тоалетната хартия символизира контрол. Използваме я, за да почистим. Тя е отговорна за функция на тялото, която е табу. Когато хората слушат за коронавируса, те се страхуват да не изгубят контол. И тоалетната хартия носи усещане за поддържане на контрола върху хигиената и чистотата. Хората изглежда не се интересуват от заместителите. Рафтовете на супермаркетите все още са пълни със салфетки и носни кърпички".

Източник: IFLScience - Why Are People Panic Buying Toilet Paper?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.03 2020 в 11:45

Оказва се, че в щатите я използват вместо еднократни ръкавици за да отварят вратите. Увиват ръката, хващат дръжката, после я изхвърлят.