Защо изобщо има златни залежи? Учените откриват отговора

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2021 в 00:00 4693 0

Микрофотография със сканиращ електронен микроскоп показва златни микрочастици (по-ярки), отложени с пиритни кристали от хидротермален разтвор в лабораторен експеримент. Такива експерименти симулират образуването на златни находища в природата. Кредит: Maria Kokh and Gleb Pokrovski

Защо изобщо се откриват залежи на злато?

Златото е нереагиращо и изглежда, че има малко причини, поради които златото трябва да бъде концентрирано, а не равномерно разпръснато в земната кора. Сега международна група геохимици откриха защо златото е концентрирано заедно с арсен, обяснявайки образуването на повечето златни находища. Това може също да обясни защо много златотърсачи и други са били изложени на риск от отравяне с арсен.

Констатациите на екипа са представени на конференцията Goldschmidt, след неотдавнашна публикация.

Златото е ценено от хилядолетия, заради своята красота. Също така е достатъчно рядко, за да запази стойността си - Световният съвет по златото (World Gold Council) изчислява, че цялото злато, добито някога в света, би се побрало в куб с размери 20x20x20 метра. Ценено е и защото е един от най-инертните метали в цялата Периодична система, не реагира лесно с други вещества.

И така, защо златото трябва да се събира в достатъчно количество за добив - защо изобщо има златни залежи?

Част от златото се среща като златни късчета, които мечтаят да намерят златотърсачите, но значително количество е свързано с минерали. Известно е, че златото е свързано със съдържащи желязо и арсен минерали, като пирит и арсенопирит. Тези минерали действат като гъба и са способни да концентрират злато до милион пъти повече, отколкото се среща другаде в природата, например в горещите изворни води, които пренасят златото. Това злато е химически свързано с тези минерали, така че е невидимо с просто око.

Гигантско находище на злато в Западна Австралия (Super Pit). Пиритът и арсенопиритът са основните рудни минерали, концентриращи невидимо злато заедно с арсен. Кредит: Gleb Pokrovski

Научният екип изследва действието на концентриращите златото минерали, използвайки интензивния сноп рентгенови лъчи, произведен от Европейския синхротрон (ESRF) в Гренобъл, Франция, който може да изследва химическите връзки между минералите и златото.

Те откриват, че когато минералът е обогатен с арсен, златото може да навлезе в минералните структурни места чрез директно свързване с арсен (образувайки, химически казано, Au (2+) и As (1-) връзки), което позволява на златото да се стабилизира в минерала. Когато обаче концентрацията на арсен е ниска, златото не влиза в минералната структура, а само образува слаби връзки злато и сяра с минералната повърхност.

„Нашите резултати показват, че арсенът влияе върху концентрацията на злато. Тази задвижвана от арсен златна помпа обяснява как тези железни сулфиди могат масово да улавят и след това да отделят злато, като по този начин контролират образуването и разпространението на рудните находища. На практика това означава, че ще улесни намирането на нови източници на злато и други благородни метали, които се свързват със съдържащи арсен железни сулфиди. Това може също да отвори вратата за контрол на химичните реакции и ако успеем да подобрим обработката на злато, можем да възстановим повече злато", заявява водещият изследовател, д-р Глеб Покровски (Gleb Pokrovski), директор научни изследвания в CNRS, GET-CNRS-Университет в Тулуза.

Новият модел идентифицира защо златото има тенденция да се открива с арсен.

„От векове е известно, че златото се намира заедно с арсена и това е причинило сериозни здравословни проблеми на златотърсачите. Сега знаем какво се случва на атомно ниво, можем да започнем проверка дали има нещо, което можем да направим, за да предотвратим това", продължава д-р Покровски. 

Вредната връзка между арсен и злато е добре известна във Франция и другаде по света, включително в мината Салсине близо до Каркасон. Това е била една от най-големите златни мини в Западна Европа и най-големият производител на арсен в света едновременно. Тя е затворена през 2004 г., но екологичните последици от замърсяването с арсен все още продължават в региона.

Източник: Why Are There Gold Deposits at All? Scientists Discover the Answer
Goldschmidt Conference

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !