Защо мостът Голдън Гейт "пее" страховитo при силни ветрове

Ваня Милева Последна промяна на 10 юни 2020 в 00:00 4135 0

Кредит Public Domain Pictures

Golden Gate.

Жителите на Сан Франциско споделят записи на "зловещия звук", който се носи от ремонтирания мост "Голдън Гейт"  в социалните медии миналата седмица и през уикенда, когато преминаха силни ветрове през района на залива. Един потребител на Twitter описва звука като "тризвуков дисонансен саундтрак", а други съобщават, че са го чули от разстояние почти 5 километра.

„Може ли някой да ми обясни защо този зловещ звук се чува от час в Сан Франциско“, споделя смутен жител в Twitter.

Сайтът SF311, който предоставя аварийни услуги и информация за жителите на Сан Франциско, написа в Twitter, че парапетите, монтирани по велосипедната пътека на моста, са виновни за шума, позовавайки се на офицер от Калифорнийския магистрален патрул на моста Голдън Гейт.

Местният офис на Националната служба за метеорологични данни написа в Туитър, че в района са отчетени ветрове от запад-северозапад от 48 до 56 км/ч, с пориви до 67 км/ч. Докладват се дори по-силни ветрове в близките градове.

KQED съобщава, че новите пръти на металните парапети са предназначени да помогнат при устойчивост на вятър и са по-тънки от тези, които мостът е имал преди, позволявайки да премине повече въздух. Те са част от "необходимите" дългосрочни усилия, за да се направи 83-годишния мост по-аеродинамичен и да се гарантира неговата дългосрочна конструктивна цялост. Аеродинамичният тунел, който изпитва модернизацията на различни по сила ветрове вече показа, че парапетът може да бръмчи при определени условия.

И докато въздухът се втурва с високи скорости, той излъчва звук, не толкова различен от този на духовия инструмент.

Ефектът превръща моста в гигантски духов инструмент - може би най-големият в света - както отбеляза един потребител в Twitter.

Университетът на Нов Южен Уелс (UNSW) в Австралия предлага полезно онлайн ръководство за звуци като този. По принцип духовите инструменти работят като превръщат енергията на движещия се въздух в стояща вълна - модел на вибрация, движеща се напред - назад в инструмента. Кухината на инструмента определя честотата и по този начин и звукът на тази стояща вълна. А самият инструмент усилва вълната в звук, достатъчно силен, за да се чуе.

Тези графики показват моделите на вълните в трите най-прости въздушни колони: отворен цилиндър, затворен цилиндър и конус. Кредит: How Do Woodwind Instruments Work? UNSW

Детайлите на този процес варират в голяма степен от музикални инструменти като флейта и обой до подухването над гърлото на стъклена бутилка. Материалите, настройката и въздушният поток определят какви звуци ще се получат.

Но каквито и да са особеностите на динамиката на парапетите на моста, които произвеждат този зловещ звук, изглежда, че жителите на Сан Франциско ще трябва да свикват с него във ветровитите дни. 

Замяната на парапетите е готова на около 75 процента, така че шумът може да стане още по-силен при екстремни условия. Общинските власти обаче не предвиждат промяна в плановете на проекта.

Източник:

What's causing a spooky hum to fill parts of San Francisco?, Live Science

Golden Gate Bridge ‘sings’ in high winds, USAGAG

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !