27 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо не е може да сравняваме Зика и Ебола

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 февруари 2016 в 16:49 35940
Вирусът на Зика. Снимка: yamkin.wordpress.com

Зика се различава значително от Ебола, въпреки честите сравнения в медиите. Аналогията между двете болести вероятно се появи по повод на съобщението, че Световната здравна организация е обявила вирусът Зика за глобална опасност за общественото здраве.

След рязкото увеличаване на заразените с вируса в Латинска Америка СЗО организира спешна международна група. Тя препоръча да се ограничат пътуванията, за да се предотврати евентуалното разпространение на болестта и призова за спешни мерки за борба с огнището на заразата.

За последен път такава група беше свикана след увеличаването на заразените с вируса ебола в Западна Африка, който стана причина за смъртта на над 11 000 души.

Но въпреки честите сравнения в медиите, Зика се различава значително от Ебола, твърди Тhe Сonversation.

Ебола причинява повръщане, повишена температура, силно кървене и може да бъде смъртоносна само в рамките на часове след първите прояви на тези симптоми, което дава основание за бързото осганизиране на центрове за лечение, безопасни практики на третиране на труповете и строги мерки за контрол на инфекцията. Зика от друга страна, обикновено протича леко. Само един на всеки пет от заразените проявява грипоподобни симптоми, които рядко изискват хоспитализация, а смъртността от Зика е практически пренебрежима. Съществена разлика има и в начина на заразяване между двете заболявания - докато при Ебола заразяването става от човек на човек при директен контакт, при Зика заразяването става само посредством ухапвания от комари от род Aedes. Така тежките карантинни мерки предприети по време на епидемията от Ебола не са необходими при тази от Зика. За съжаление, комарите от род Aedes, способни да разпространяват вируса Зика, се срещат на много места по света и това създава потенциал за допълнителното разпространение на заразата.

20-кратното увеличение на случаите на микроцефалия при новородени в Бразилия от появата на Зика е силно притеснително и е основната причина за мобилизирането на СЗО. "Причинно-следствената връзка между вирусната инфекция на Зика и родилните малформации все още не е потвърдена, но съществуват сериозни подозрения, че такава има," заяви миналата седмица Маргарет Чан (Margaret Chan).

В този момент на несигурност по отношение на болестта, може да се кажат две неща:

  • СЗО си е взела поука от неуспеха с Ебола, след като бе силно критикувана за бавната реакция и
  • страните от БРИК като Бразилия, ще играят все по-важна роля в здравеопазването в световен мащаб - техните здравни приоритети сега имат глобална аудитория.

Решението на СЗО, че Зика е "опастност за общественото здраве от международно значение", предполага, че ще се вземат пропорционални мерки. Всички дейности трябва да се фокусират в осигуряването на съответните ресурси за по-задълбочено изследване на Зика и методите за борба с комарите - или чрез традиционните методи, или иновативни разработки, като например генетично модифициране на комари.

Има една много важна поука от Ебола, която може да се приложи и към Зика - че успехът на всяко противодействие на епидемиите ще зависи от съдействието на обществото. Обществените екипи трябва да работят съвместно със здравните власти от самото начало, за да се гарантира, че методите за превенция и лечение са приети от тези, които са изложени на риск от болестта.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.