Защо не ставаме от стола в офиса. Психология на седенето

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2020 в 11:41 4869 0

В офиса. Кредит: Dutch Ministry of Foreign Affairs via Flickr

Склонността ни да се заседяваме на стола изисква подробно психологическо изследване.

Например, ако сте уморени предпочитате да поседите по-дълго време, защото работата ви натоварва психически, или всъщност бихте предпочели да се изправите? И през коя част от деня сте склонни да промените позата си?

Публикация в PNAS на изследователи от Университета Радбуд е първата стъпка в търсенето на психологията на седенето.

Седенето е новото тютюнопушене, казват някои. Седенето твърде много и твърде дълго води до здравословни проблеми, които включват както психични проблеми (включително стрес и депресия), така и физически проблеми (включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, а също и рак).

"Седенето определено ни се отразява зле, но освен това, все още не знаем много за психологическата му страна", коментира психологът Пам тен Броук (Pam ten Broeke) от Института по поведенчески науки към Университета Радбуд.

Новопубликуваната статия, на която тя е водещ автор, предлага нов поглед върху психологията на седенето. "Много хора не разбират веднага психологическата страна на седенето. Но всеки път, когато се изправите или седнете, има причина, било то съзнателна или несъзнавана. И бихме искали да знаем какви са тези причини", казва Броук.

Седенето често се разбира като съзнателно решение, но седенето става много по-автоматично.

Седим по-малко следобед

Проучването даде някои интересни предварителни изводи. Моделите на седене се променят с напредването на работния ден. Хората по-често променят позата си следобед, докато продължителните периоди на седене са по-чести сутрин.

„Смятаме, че това е доста интересно. Въпреки че хората се чувстват по-уморени в края на работния ден, те все пак се държат по-здравословно. Това противоречи на други поведения, засягащи здравето като хранене или упражнения. В края на работния ден хората може да са по-малко способни да се концентрират върху работата си и тогава те бързо стават и се отдалечават от работното си пространство, за да отидат, да речем да получат нещо или да си направят кратка почивка. Следователно, правят нещо, което е по-здравословен модел от седенето".

Превключване между седене и стоене

Авторите изследват поведението на седене на повече от 150 души с офис работа. Участниците са оборудвани със сензори за активност и са наблюдавани средно четири работни дни. За разлика от предишни проучвания, изследователите прилагат нова техника на анализ към данните за активността.

„Ние внимателно проучихме колко бързо хората преминават между седене и стоене, нещо, което хората правят около 100 пъти на ден. Предишните проучвания изследваха само общия брой часове, прекарани в седене и стоене на ден, и всъщност се фокусираха много малко върху всички тези промени в стойката. Именно тези промени в стойката искахме да разгледаме отделно".

Общо изследователите анализират около 30 000 прехода между седене и стоене. „Това всъщност ще ни даде възможност да изследваме отношенията между други психологически процеси, които протичат динамично през деня, като умора или физическата  или офисната среда, в която е попаднал човек“.

Стимулирайте по-здравословно поведение

В дългосрочен план този нов начин на поглед върху поведението в седнало положение би могъл да даде основа за мерки, които стимулират по-здравословно поведение Подобни интервенции вероятно ще трябва да пренасочат фокуса към стимулиране на по-динамични промени между седене и стоене през работния ден и да се използва автоматичния и неосъзнат аспект на това поведение.

„Това може да се постигне например чрез създаване на нови навици да се „изправяме“, докато работим, или като се организира офисната среда по такъв начин, че да ви принуди по-често да прекъсваме времето си на седене“, казва тя. Но преди да се направят такива мерки, ще трябва да се проведат още изследвания на психологията на седенето.

Справка: Pam ten Broeke et al. Temporal dynamics of sitting behavior at work, Proceedings of the National Academy of Sciences (2020). DOI: 10.1073/pnas.2001284117

Източник:

Why you don't get out of your office chair: Toward a new psychology of sitting behavior, Radboud University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !