12 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо не трябва да си затваряме устата и носа, когато кихаме

Лекарите описват случай на разкъсване на фаринкса при опит да се задържи кихането

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 януари 2018 в 00:00 58612

Преди да се опитате стискайки носа си да заглушите и избегнете силно и неприлично кихане, запознайте се със случая на 34-годишен англичанин, който разкъса гърлото си точно заради това. Не го правете.

Човекът в крайна сметка попада в спешното отделение, със силна болка и подута шия, след като се е опитал да спре кихането си със стиснат нос и затворена уста.

Британски лекари описаха случая на разкъсване на фаринкса в  BMJ Case Reports.

На всеки настинал човек се препоръчва да покрие носа и устата си, когато киха, за да не разпръсва вируси наоколо и да не заразява другите. Някои хора затиснат носа и устата си с пръсти, но тази практика, както се оказва, може да доведе до увреждане на гърлото, което лекарите наричат ​​спонтанна перфорация. Уандинг Янг (Wanding Yang) и колегите му описват подобен случай при един от пациентите си.

Резултати от компютърната томография на шията (B) и гръдния кош (A). На шията със стрелка е показан емфизема в гръдния кош в района на гръбначния стълб T9 - емфизем. Wanding Yang, Raguwinder Sahota, Sudip Das, BMJ Case Reports, 2018

На пациента е направена рентгенова снимка, на която лекарите виждат прекомерно натрупване на въздух в меките тъкани на врата пред трахеята. Компютърната томография потвърди наличието на екстензивен емфизем в областта на врата и гърдите. Лекарите поставиха диагнозата: спонтанно разкъсване на хранопровода. Човекът е хоспитализиран поради риск от прогресиране на инфекцията или възпаление в гръдната кухина. Дадени му са профилактично антибиотици, а храната приема по тръбичка, която я доставя през назофаринкса в стомаха.

В резултат на това лечение симптомите постепенно затихват. Лекарите правят редовни сканирания и в рамките на седем дни откриват значително отслабване на емфизема на меките тъкани. Пациентът приема вече нормално меки храни и е изписан скоро, като е посъветван да не се запушва носа си в бъдеще по време на кихане. Наблюдаван е още два месеца, но не са настъпили усложнения и рецидиви.

Лекарите казват, че такива увреждания (перфорация на фаринкса) често се появяват в резултат на наранявания, а случаите на спонтанна перфорация са рядкост. За да се случи това, натискът върху вокалните гънки трябва да се увеличи внезапно, както в случаите на кашлица или повръщане - или кихане, когато се блокират и двата пътя - и носа, и устата. Спонтанното разкъсване на хранопровода, наречено също така синдром на Бурхаве, представлява сериозна опасност и изисква агресивна хирургическа интервенция, но в случая на англичанина, няма усложнения, заради ранната диагноза.

Авторите напомнят, че практиката да запушвате устата и носа си, за да не кихнете, е опасна и не трябва да го правите. Възможните последици от такова действие включват медиастинален емфизем (свръхнатрупване на въздух в анатомичното пространство в средните части на гръдния кош), перфорацията на тъпанчето и дори спукване на мозъчни аневризми.


Препоръчани материали
+ 0
- 0
Не е лесно да се кихне с отворени очи. Сигурно има защо.
IK
Рейтинг : 3351
19.01 2018 в 11:06 1
+ 1
- 0
А ако очите останат отворени, дали могат да изхвръкнат :) Винаги съм се чудел...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.