29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо не живеем в постоянен страх от смъртта

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 октомври 2019 в 11:12 68470
Снимка: pexels

Всички Ша Омрем.

Непоклатим факт е, че животът на всеки от нас ще приключи и това може да запрати човек в бездната на постоянно отчаяние, защото нищо няма смисъл и никое усилие не си струва. Но въпреки, че дълбоко в себе си знаем, че дните ни са преброени, повечето от нас работят, излизат с приятели и просто казано си живеят живота. 

Сега, ново изследване в списание NeuroImage, може би обяснява защо не сме постоянно в криза на съществуването - мозъците ни са програмирани тека, че да не обмисляме постоянно собствената си смърт.

"Мозъкът не приема, че смъртта се отнася за нас", обяснява изследователят Йаир Дор-Зиндерман. "Имаме този основен механизъм, когато мозъка ни получи информация, свързана със смъртта, да приемем, че не е достоверна, така че не трябва да й вярваме"

Дор-Зидермани колегите му от Университета Бар Илан стигат до това заключение, създавайки тест, предназначен да произвежда мозъчни сигнали, свързани с изненадата. 

За целта доброволците наблюдават екран, докато учените засичат мозъчната им активност. Изследователите прожектират върху екрана няколко пъти за кратко време изображение на лице, понякога това на доброволеца, преди да го сменят с друго лице.  

Когато се появи ново лице, мозъка произвежда сигнали на изненада, защото мисловно е предвиждал да види отново предното изображение. 

Учените прожектират и думи до лицата, като половината от тях са свързани със смъртта, например "погребение". Когато доброволците виждат собственото си лице до една от тези думи на екрана, системата за предвиждане на мозъка спира и не се регистрират сигнали на изненада. 

"Това предполага, че се предпазваме от мисли за съществуването ни, или съзнателно мислим за идеята, че ще умрем, изключвайки предвижданията за себе си", смята ученията Ави Голдщайн (Avi Goldstein), "или категоризираме информацията като отнасяща се към другите, а не към нас самите."

Очевидно, мозъка не може да изключи напълно мислите за смъртта, но поне има механизъм това да не е постоянно премисляна идея. 

Източник: Futurism - NEW RESEARCH EXPLAINS WHY WE DON’T LIVE IN CONSTANT FEAR OF DEATH


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.