Защо обичаме кафе и бира

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 май 2019 в 00:00 5263 0

Кредит Pxhere

Защо вие пиете горчиво тъмно кафе или бира, докато вашият колега предпочита сладка кола? Разбирането на тези предпочитания може да покаже начини за намеса в хранителния режим на хората.

Смяташе се, че причината е във вариантите в нашите гени на вкуса, но за учудване на учените, ново проучване показа, че вкусовите предпочитания за горчиви или сладки напитки не се основават на вариации в нашите гени на вкуса, а по-скоро на гени, свързани с психоактивните свойства на тези напитки.

Това изследване на екип с водещ автор Мерилин Корнелис (Marilyn Cornelis) от Северозападния университет, САЩ, е публикувано в Human Molecular Genetics.

"Генетиката, която е в основата на нашите предпочитания, е свързана с психоактивните компоненти на тези напитки", коментира Корнелис. "Хората харесват начина, по който кафето и алкохолът ги карат да се чувстват. Ето защо го пият. Не е вкусът."

Изследването подчертава важните компоненти на поведенческата система за възнаграждение при избор на напитки и допълва нашето разбиране за връзката между генетиката и консумацията на напитки - и потенциалните бариери за намеса в хранителния режим на хората, заяви Корнелис.

Сладките напитки са свързани с много заболявания и болестни съсатояния. Приемът на алкохол е свързан с повече от 200 болести и е причина за около 6% от смъртните случаи в световен мащаб.

Корнелис е открила един вариант на ген, наречен FTO, свързан с подсладените напитки. Хората, които имат вариант на гена FTO - същият вариант, който преди това е бил свързван с по-нисък риск от затлъстяване - изненадващо предпочитани напитки, подсладени със захар.

"Това е нелогично", коментира Корнелис. "FTO е нещо като мистериозен ген и не знаем точно как е свързан със затлъстяването. Вероятно играе роля в поведението, свързано с контрол на теглото."

Как е извършено проучването

Напитките са категоризирани в група с горчив вкус и група със сладък вкус. Първата група включва кафе, чай, сок от грейпфрут, бира, червено вино и алкохол, другата група - подсладени със захар напитки, напитки с изкуствени подсладители и сокове без грейпфрут. Тази класификация на вкуса е предварително потвърдена.

Данните за приема на напитки се събира, като се използват въпросници. Учените преброяват броя на горчивите и сладките напитки, консумирани от около 336 000 човека във Великобритания. След това провеждат пълно геномно търсене на асоциации по отношение на консумацията на  горчиви и сладки напитки. И накрая правят преглед, за да повторят ключовите си констатации в три американски кохорти.

Справка: 

  1. Victor W Zhong, Alan Kuang, Rebecca D Danning, Peter Kraft, Rob M van Dam, Daniel I Chasman, Marilyn C Cornelis. A genome-wide association study of bitter and sweet beverage consumption. Human Molecular Genetics, 2019; DOI: 10.1093/hmg/ddz061
  2. Victor W Zhong Alan Kuang Rebecca D Danning Peter Kraft Rob M van Dam Daniel I Chasman Marilyn C Cornelis. Erratum: A genome-wide association study of bitter and sweet beverage consumption. Human Molecular Genetics, 2019 DOI: 10.1093/hmg/ddz087

Източник: Why you love coffee and beer, ScienceDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !