Защо пандите са черно-бели? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2017 в 12:23 5683 0

Кредит GEORGE LU/FLICKR (CC BY 2.0)

Най-забележителното животно, символ на усилията за опазване на околната среда, гигантската панда се откроява с ярката си черно-бяла шарка. Това със сигурност привлича вниманието, което само по себе си повдига въпроса - за какво му е на това растителноядно животно да прави това, си задава въпроса Джош Дейвис (Josh Davis) на страницата на IFLScience.

Ново проучване, публикувано в Behavioral Ecology, представя теория на базата на анализ на оцветяването, срещано при други хищници и отношението му с естествената им среда. Екипът открива, че вероятно това има връзка с факта, че мечките прекарват част от времето си в снега и част - в гъсти гори, така че черно-бялата шарка е нещо като компромис, предоставяйки камуфлаж и в двете среди. Отличителните петна по ушите и очите обаче е по-вероятно да служат за комуникация между пандите.

Снимка: © naturepl.com / Pete Oxford / WWF

Има различни предложения за това, защо гигантските панди са с контрастна черно-бяла окраска, за които разказва изданието Science news. Шарката не изглежда като ефективен начин да останеш незабележим или да се слееш с околната среда, особено за едно животно, което може да достигне 160 кг. Една идея предполага, че цветовете може да й помагат да регулира температурата си, особено за животно, което разделя времето си между живот в дълбок сняг и гори в умерения пояс.

Има обаче много други видове, които се вписват в този черно-бял модел. Ивиците на зебрата птредизвика много дебати сред биолозите с обяснения, вариращи от защита - объркване на мухата цеце, до пингвина, при който светлия корем се слива с блестящата водна повърхност, а черният гръб - с по-тъмните, дълбоки океански води. Никоя от тези обосновки обаче не върши работа в случая с гигантската панда.

Авторите на новото изследване използват сравнителен филогенетичен подход, разглеждайки цвета на козината и шарките й сред 195 други видове хищници и 39 мечки във връзка със местообитанията им и тяхното социално поведение. Те откриват, че има връзка между по-светлите цветове и снежна покривка и по-тъмните пигменти и горите, което предполага, че шарката на пандите е компромис между двете.

Но отличителната лицева маркировка не пасва на този модел. Видовете с контрастиращи ушни и очни петна са често опасни, което може да означава, според авторите, че мечките ги използват като предупреждение за хищниците, както и за комуникация помежду си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !