Защо се бави разработването на ваксина за новия коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 17 февруари 2020 в 08:29 9558 1

Кредит: NIAID-RML

Световната здравна организация заяви тази седмица, че може да изминат 18 месеца, преди ваксината срещу коронавируса да стане общодостъпна.

Защо, въпреки усилията на учени от цял свят, е нужно толкова много време?

Китай сподели публично пълната РНК последователност на вируса (сега известен като SARS-CoV-2, а не COVID-19, която се отнася до самата болест, която се появи през първата половина на януари).

Това стартира усилията за разработване на ваксини по целия свят, включително в Университета в Куинсланд(Австралия) и институции в САЩ и Европа.

В края на януари вирусът успешно се отгледа извън Китай за първи път от Института Дохърти в Мелбърн, много важна стъпка. За първи път изследователи в други страни имат достъп до жива проба от вируса и по този начин - възможност да започнат да изследват характеристиките на вируса, още една ключова стъпка в глобалните усилия за разработване на ваксина.

Обикновено за разработването на ваксините са необходими две до пет години. Но с благодарение на глобалните усилия и опита от предишни разработки на коронавирусни ваксини, изследователите биха могли да разработят ваксина за много по-кратко време.

Ето защо трябва да работим заедно

Нито една институция няма капацитет или съоръжения да разработи ваксината сама. Също така има доста етапи в този процес.

Първо, трябва да се разберат характеристиките и поведението на вируса в гостоприемника (хората). За целта първо разработват животински модел.

След това трябва да се докаже, че потенциалните ваксини са безопасни и могат да задействат правилните части от имунитета на организма, без да причиняват вреди. Тогава може да се започнат предклинични изпитвания на потенциалните ваксини върху моделни животни.

След това ваксините, които успешно преминават предклиничните тестове, могат да бъдат използвани от други институции с капацитет за провеждане на изпитвания върху хора.

Къде ще бъдат проведени и от кого, все още не е решено. Като цяло е идеално да се тестват такива ваксини в условията на сегашната епидемия.

И накрая, ако се установи, че ваксината е безопасна и ефективна, ще трябва да премине необходимите регулаторни одобрения. И също така ще е необходимо да се създаде рентабилен начин за приготвяне на ваксината.

Всяка от тези стъпки при разработването на ваксината е изправена пред потенциални предизвикателства.

Каква полза ще има ваксината, ако вирусът мутира?

Съществува и голямата вероятност SARS-CoV-2 да продължи да мутира.

Започвайки като животински вирус, той вероятно е мутирал, като се е адаптирал - първо към друго животно, а след това да прескочи от животно към човек.

Първоначално не се е предавал между хората, но сега вече със сигурност се предава от човек на човек.

Докато вирусът продължава да заразява хората, преминава през етап на стабилизация, което е част от процеса на мутацията.

Този процес на мутация може дори да варира в различни части на света по различни причини.

Това включва плътността на популацията, която влияе върху броя на заразените хора и каква е възможността вирусът да мутира. Предишното излагане на други коронавируси може също да повлияе на чувствителността на населението към инфекцията, което може да доведе до появата на вариантни щамове, подобно на сезонния грип.

Ето защо е изключително важно да се работи с една от най-новите версии на вируса, за да се даде на ваксината най-голям шанс да бъде ефективна.

Цялата тази работа трябва да се извършва при строги условия за качество и безопасност, за да се гарантира, че отговаря на глобалните законодателни изисквания и да се гарантира, че персоналът и населението са в безопасност.

Предстоят и други предизвикателства

Друго предизвикателство е производството на протеини от вируса, необходими за разработването на потенциалните ваксини. Тези протеини са специално създадени, за да предизвикат имунен отговор, позволявайки на имунната система на човека да се предпази от бъдеща инфекция.

За щастие, неотдавнашният прогрес в изследването на вирусните протеини, тяхната структура и функции позволи на тази работа да напредне по целия свят със значителна скорост.

Разработването на ваксина е огромна задача, а не нещо, което може да се случи за една нощ. Но ако нещата вървят по план, ще бъде много по-бързо, отколкото преди.

Много уроци са научени по време на епидемията от SARS (тежък остър респираторен синдром). И знанията, които световната научна общност придоби, опитвайки се да разработи ваксина срещу SARS, даде добър старт в разработването на ваксина за този вирус.Разговорът

Източник:

The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

17.02 2020 в 21:44

Изобщо не е ясно дали скоро ще има такава ваксина. Досега за SARS and MERS все още няма официално одобрена такава, нищо че са минали съответно 18 и 8 години. При SARS се получи дори парадокс при някои от експерименталните - те усилваха заболяването при животински модели. Затова сега всички са много предпазливи, дори страхливи и само медиите бият барабана без изобщо да разбират проблемите. За да почне да се работи по ваксина трябва да има ясни клетъчна линия за култивиране (от 2 седмици приемаме че е открита), рецептор за закачане на вируса (няма потвърден) и животински модел за експериментиране който не е ясен засега - разбира се при наличието на вегани-доброволци последното може да се ускори :)