Защо се гледа повече порно по време на пандемията и може ли това да помогне за изравняването на кривата?

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 април 2020 в 09:04 7995 0

Кредит pixabay

Представяме ви един анализ от Джошуа Гръбс (Joshua B. Grubbs), доцент по психология в държавния университет Боулинг грийн в Охайо, САЩ. Оригиналната статия е публикувана в сайта The Conversation под лиценза Creative commons.

По света пандемията от коронавирус засяга почти всички аспекти на ежедневния живот. Пътуванията спряха, много хора остават без работа и малкият бизнес изнемогва.

Но не всички отрасли изпитват затруднения. Най-големият уебсайт с порнографско съдържание в света, Pornhub, съобщава голямо нарастване в трафика, след като направиха достъпа до премиум съдържанието си безплатен за 30 дни за хората, които се съгласяват да си останат вкъщи и да си мият често ръцете. В много региони тези скокове се случват веднага след въвеждането на мерките за социална дистанция.

Защо хората гледат повече порнография? Аз съм преподавател по клинична психология и проучвам използването на порнография. Основавайки се на десет години опит в тази област имам някои идеи за този пик в популярността на онлайн порнографията и как той може да повлияе на потребителите в дългосрочен план. 

Какъв е смисълът от порнографията?

Хората гледат порнографията по различни причини, но най-честата е доста очевидна - удоволствие.

През 2019 г. аз и колегите ми публикувахме анализ на над 130 научни изследвания за използването и мотивацията на порнографията. Открихме, че най-честата причина, която хората съобщават, за да гледат порнография, е сексуалната възбуда. Изследванията са достатъчно ясни, че в основната част от времето, в което се гледа порнография, тя е използвана като част от мастурбацията.

Това, че знаем, че хората гледат порнография, за да мастурбират, не обяснява особено добре защо сега го правят повече.

Аз и колегите ми открихме, че има и няколко допълнителни причини хората да гледат порнография. Например по-високите нива на психологически стрес обикновено предвещават по-високи нива на употреба на порнография. Хората, които се чувстват самотни или депресирани, съобщават, че имат по-често желание да потърсят порнография; много хора съобщават, че използват порнографията, за да се справят с чувството за стрес, притеснение и други отрицателни емоции

Накратко, хората често се обръщат към порнографията, когато се чувстват зле, защото тя (и мастурбацията) изглежда предлагат временно облекчение от тези чувства.

Психолозите знаят и че хората гледат повече порно когато са отегчени. Предполагам, че тази връзка между гледането на порнография и скуката, вероятно доста прилича на една от онези експоненциални криви, които толкова много виждаме по новините в последните седмици. Не само, че повече скука означава по-голяма употреба на порнография - екстремната скука предвижда още по-високи нива на употреба. Колкото по-отегчен е някой, толкова по-вероятно е да иска да гледа порнография.

Повече порнография сега ще бъде ли проблем по-късно?

Разпространението на коронавируса и мерките за социална дистанция, целящи да го ограничат, водят до повишена социална изолация, самота и стрес, така че повишението в гледането на порнография изглежда логично.

Но очакват ли ни отрицателни ефекти занапред?

Много активисти срещу порнографията изразяват своята голяма загриженост за повишената употреба, като много групи предоставят и ресурси за борба с това увеличение.

Все пак като учен съм скептичен към твърденията, че повишената употреба сега ще се превърне в широко разпространени негативни резултати като пристрастяване или сексуална дисфункция. Както повечето аспекти на текущата криза с коронавируса, вероятно все още няма достатъчно данни, така че учените да направят дефинитивни прогнози, но предишни изследвания ни дават някои идеи. 

Най-общо повечето потребители не съобщават за проблеми в живота си като резултат от гледането на порнография. Измежду хората, които гледат порнография често, дори всеки ден, голям процент не съобщават за проблеми от тази употреба.

Все пак някои изследвания откриват връзка между гледането на порнография и потенциално притеснителни резултати. Например при мъжете гледането на порнография често е свързано с по-ниски нива на сексуална задоволеност, но наличните доказателства не отговарят на въпроса дали мъжете използват порнография повече, когато са сексуално незадоволени, или онези, които гледат повече порнография стигат до повече сексуална незадоволеност. 

При жените резултатите са дори по-неясни. Някои изследвания откриват, че всъщност гледането на порнография е свързано с повече сексуална удовлетвореност, докато други посочват, че не е свързана изобщо със сексуалната задоволеност.

Изследвания, които свързват гледането на порнография и душевното здраве, откриват, че часовете, прекарани в гледане на порнография не причиняват задължително депресия, безпокойство, стрес или гняв с времето. Същото се отнася и за сексуалните нарушения. Въпреки че има случаи на хора, които твърдят, че порнографията ги е довела до получаването на еректилна дисфункция, голямата част от изследванията многократно откриват, че обикновената употреба на порнография не води до еректилна дисфункция с времето.  

Развлечение в отегчено и тревожно време

Със сигурност има хора, които гледат порнография и изпитват душевни или сексуални проблеми в живота си. Но въпреки това досега доказателства, свързващи порнографията с тези проблеми не се намират често.

Накратко, порното не изглежда да причинява широкоразпространени проблеми и вероятно предлага на хората развлечение от скуката и стреса на настоящите събития. 

Въпреки този факт, преди разпространението на COVID-19, 17 щата предложиха или одобриха закон, описващ употребата на порнография като криза на здравеопазването, специалистите по обществено здраве противоречат, че всъщност това не е така и аз съм склонен да се съглася. За сметка на това COVID-19 определено е криза на общественото здраве.

Въпреки че човечеството е преживяло многобройни пандемии през вековете, настоящата е първата, която се случва в дигиталната ера. Коронавирусът раздели много хора, но възможностите за забавление и развлечение остават по-големи, отколкото са били в който и да е друг момент от историята.

Когато мерките за социална дистанция се отменят и хората могат отново да прекарват безопасно време с приятелите си, с непознати и потенциални сексуални партньори, предполагам, че гледането на порнография ще се върне до нивата си преди COVID-19. За повечето потребители порнографията може би е просто още едно развлечение - такова, което може да помогне наистина да "изравним кривата", оставяйки хората безопасно ангажирани вкъщи и поддържащи социална дистанция. Заедно с факта, че много хора се изолират сами, порнографията може да осигури безопасна сексуална ангажираност, която не кара хората да рискуват собствената си безопасност или тази на другите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !