Защо сезонните алергии ни карат да се чувстваме сънливи?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 юни 2019 в 08:10 4835 0

Кредит pexels

Със затоплянето на времето и развитието на растенията започва отделяне на полени, които предизвикват при някои хора сълзене в очите, отделяне на секрети от носа и кихане.

Но понякога пролетта и лятото носят и умора. Възможно ли е тя да е свързана със сезонните алергии? Отговорът е да, защото има няколко начина, по които сезонните алергии водят и до отпадналост. 

Алергията или алергичната реакция по дефиниция е реакция на съпротива на тялото срещу чужди стимули като полените, обяснява Д-р Кара Уада (Dr. Kara Wada) алерголог и имунолог от Медицинския център Wexner към Щатския университет на Охайо. 

"Тялото изразходва много енергия за образуването на всички клетки, протеини и други вещества", които се получават по време на алергичния отговор, известен и като възпаление, обяснява д-р Уада. 

Този разход на енергия изтощава тялото и "някои от химичните сигнали, в комбинация с това, което тялото разпознава като неприятел, ни кара да се чувстваме зле и отпаднали". Този ефект от сезонните алергии е като по-олекотена версия на крайната умора, която обхваща хора, приели храна, към която са алергични. 

Алергиите индиректно влияят на умората и отнемайки от качествения сън. "Често хората с алергии се оплакват и че спят по-зле", обяснява д-р Уада, особено "ако носът им е запушен и трябва да дишат през устата или отделянето секретите ги събужда посред нощ". 

Как алергиите пречат на съня? В общи линии тялото се бори с чуждите вещества, изпращайки молекулната си армия към мястото на контакт, предизвиквайки възпаление. Възпалението или подуването на лимфните тъкани зад носа, разположени над сливиците и наречени аденоиди, може да доведе до затруднено дишане през носа, което също влошава качеството на съня, пояснява д-р Глория Рифкол (Dr. Gloria Riefkohl), педиатър в детската болница Nicklaus в Маями. 

Проблемите с дишането се получават, когато аденоидите набъбнат и предизвикват запушване на назалните пътища, което може да ограничи притока на кислород, необходим за нормалното дишане, обяснява д-р Приянка Сешадри (Dr. Priyanka Seshadri), специализант по педиатрия в болницата Nicklaus.

"Сезонните алергии могат да повлияят и на концентрацията", допълва д-р Сешадри. "Децата може погрешно да бъдат диагностицирани с ADHD (Аttention-deficit/hyperactivity disorder - Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ) или с трудности при обучението, когато понякога става дума просто за сериозни алергии".

"Ако не получавате достатъчно много качествен сън, това може да се отрази на затруднени разсъждения и липса на фокус", изтъква д-р Уада. "Това води до по-лошо представяне и в работния процес".

Хората може да се чувстват сънливи и докато лекуват алергиите си, обаче. Най-разпространените лекарства срещу алергии са от групата на антихистаминовите препарати (хистамините са едни от химичните съединения, изпускани от тялото при алергичната реакция). Но чест страничен ефект от употребата на някои от тези лекарства като например дифенхидрамин (с търговско название на препарата Бенадрил), е сънливост, обяснява д-р Рифкол.

Източник: Live science - Why Do Seasonal Allergies Make You Feel Sleepy?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !