Защо скалите на Вермилиън клифс в Гранд Каньон са толкова червени (галерия)

Наука OFFNews Последна промяна на 24 юни 2017 в 08:35 8092 0

Снимки: arizona-leisure.com

Една от най-големите забележителности на Гранд Каньон в САЩ са Вермилиън Клифс - удивителни, оцветени в червено, скали. Откъде идва техният цвят отговаря изданието Live Science. Причината е желязото, което се свързва с други елементи и създава минерали, прочути със своя червено-ръждив оттенък.

Желязото на Земята идва от експлозии на древни свръхнови. След като тези звезди загубят своята енергия и "умрат", те произвеждат огромно количество енергия, която преобразува по-леки в други, по-тежки елементи като желязото (Fe).

Силата от подобна експлозия е огромна, а избухващата звезда изхвърля тези елементи далече в космоса, обяснява Джесика Кап (University of Arizona), лектор в Университета на Аризона. "Когато се създава Земята, тя улавя някои от тези елемента от космоса, включително желязото", допълва ученият.

В ранната история на Земята, по време на еона Архай (преди 4 милиарда до 2,5 милиарда години), в атмосферата е имало малко кислород. Без него, желязото е можело да се разтваря във водата, така че ранните архайски океани на Земята са имали огромни количества разтворено желязо, обяснява Тери Енгелдер (Terry Engelder), професор по геонауки в Държавния университет на Пенсилвания.

Тогава обаче едноклетъчните организми започват да произвеждат кислород чрез фотосинтеза - процес, който използва слънчевата светлина за захранване на реакция между вода и въглероден диоксид, което води до създаването на въглехидрати и кислород. Този кислород навлиза в океаните и се свързва с желязото, създавайки желязно-оксидни минерали като хематит (Fe2O3), който често е червен на цвят, и магнетит (Fe3O4).

"Окислителната реакция, с която може би сте запознати, е ръждата - когато металът реагира с кислорода във въздуха и става ръжда", обяснява Кап. "При скалите това са дребнозърнести минерали като хематита и магнетита, които имат желязо в себе си. Те са преминали през окисляване и са станали ръжда, което оцветява скалите в червено", допълва ученият.

Образуването на тези минерали води до създаването на лентовите железни формации - най-важните залежи на желязо в света, отбелязва Енгелдер. Формациите са "свързани", защото съдържат пластове от хематит между пластове от силиций, които са седиментни скални слоеве от времето на късния Архай до средата на еона Протерозой (от преди 2,5 милиарда години до 541 милиона години), обяснява проучване от 2016 г. в списание Geoscience Frontiers.

Например, свързани формации от желязо има в най-голямата мина за желязна руда в света в Каражас, Бразилия; Горното езеро в Канада; клисурите на полупланинската верига Хамърсли в Западна Австралия; региони в Северен Китай и промишления район Месаби в Минесота, САЩ.

В случая с Вермилиън Клифс в Аризона червеният цвят идва от богати на желязо минерали, смесени със седиментните скали в района. "Червените пясъчни камъни са често срещани в западните Съединени щати", обяснява Кап. "Те могат да бъдат открити в места като Седона, Аризона и пустинята Мохаве в Калифорния в природния парк Ред Рок", допълва тя.

Други формации от червени скали в САЩ, които съдържат окислени железни минерали, могат да се видят в скалните формации Чъгуотър, простиращи се Уайоминг, Монтана и Колорадо, както и в скалите Редуол Лаймстоун в Гранд Каньон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !