Защо тази зима е толкова топла

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 декември 2015 в 08:31 14644 0

Кредит twitter.com/empty_bitch

Ел Ниньо е най-мощното течение в Световния океан и сложен климатичен процес с глобален характер. Но дали на него се дължи и топлата и суха зима в България?

От няколко месеца Ел Ниньо набира сила над Тихи океан и е рекордно мощен. Той вече доведе до катастрофални наводнения, засягайки повече 100 хиляди души от Парагвай, Аржентина, Бразилия и Уругвай, както съобщи Guardian. Ел Ниньо предизвиква бури и наводнения, но и суша, а влиянието му се простира не само в тропичните части на Пацифика, но и в Атлантически и Индийски океан.

По същото време в американския северозапад хората са разочаровани, че тази година на Коледа няма сняг. Същото се случи и у нас. Нещо повече - вчера, 27 декември в северозападна България бяха отбелязани необичайно високи температури от 21-22° С. 

Анализ на Jeff Masters на последиците на Ел Ниньо. Вижда се, че са пострадали предимно тропични области. България е много далече от засегнатите райони. Източник: wunderground.atavist.com

Всичко това се случва в разгара на Ел Ниньо, но въпреки съвпадението, за времето в България Ел Ниньо има пренебрежимо влияние, според метеоролога д-р Деница Божинова.  

Северната атлантическа осцилация - NAO

Причината за необичайните температури в България, а и в Европа и американския североизток, е по-скоро друг климатичен феномен - Северната атлантическа осцилация (North Atlantic Oscillation - NAO). Тя се развива в Северен Атлантически океан за сметка на колебанията в разликата между ниското атмосферно налягане над океанската повърхност в района на Исландия и високото - над Азорските острови. Тази осцилация (колебание) в разликата на наляганията контролира силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите през Северния Атлантически океан. И за разлика от Ел Ниньо, NAO е в голяма степен атмосферен режим.

Северноатлантическата осцилация има две фази: положителна, която предизвиква засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа и отрицатела фаза, при която е обратното - валежи в  Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа. 

Диаграмата по-долу показва позицията на потока въздушните маси, в положителна и отрицателна фаза на NAO. Вижда се, в Южна Европа и България в частност се установява топло и сухо време когато NAO е в положителна фаза.

Източник: airmap.unh.edu

Но Северната атлантическа осцилация действа съвместно с Арктическата осцилация (Arctic Oscillation - AO) и заедно са е един от най-важните фактори за климата в Северния Атлантически океан и околната суша - Европа, Източната част на Съединените щати и Гренландия.

"В момента в Европа (и североизточните щати в САЩ) е топло не само заради NAO, а защото се комбинира с АО (Арктическата осцилация), която в момента е "затворила" доста студ над полюса" - отбеляза Деница Божинова.

Арктическата осцилация - AO

Арктическата осцилация е промяна в налягането на въздуха над Северния полюс, което влияе колко далече на юг ще достигне арктическият студен въздух. А колебанията не се съгласуват със сезоните.

Източник: National Climatic Data Center, National Oceanic and Atmospheric Administration

Когато налягането в Арктика е изключително високо, Арктическата осцилация е в отрицателна фаза, когато налягането е ниско, тогава е в положителна фаза. 

Високото налягане в Арктика може да избута полярните ветрове далече от полюса и надолу към средните географски ширини. Ниското налягане пък държи пръстена от студени полярни ветрове и студения въздух, които те носят, в капан по-близо около полюсите. 

В момента Арктическата осцилация е в положителна фаза и полярните вихри се задържат около Арктика. Затова райони, в които по това време на годината обикновено вече има снежна покривка, е необичайно за топло за сезона. Както в нашата страна, в обширни области на Европа и Съединените щати също не е падал сняг, с изключение на планинските райони.

Положителната фаза на Арктическата осцилация "доведе до много умерени температури в цяла Северна Европа, Източните Съединени щати и по-малка степен - в Източна Азия", пише метеорологът Джуда Коен (Judah Cohen) в своя блог, цитиран от CNBC.

Но това състояние е преходно и скоро температурите ще паднат и ще дойде истинската зима.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !