Защо този слон „диша дим”? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 март 2018 в 00:00 4882 0

Кредит Винай Кумар / WCS

Този индийски слон изглежда има навика да пуши - той повдига парчета овъглено дърво към устата си и след това вдишва пушеците, съобщават специалисти по опазване на дивата природа, цитирани от Live Science.

"Смятам, че слоницата може би се опитва да погълне дървесен въглен", заяви Варун Госвами (Varun Goswami), учен от програмата за опазване на дивата природа (Wildlife Conservation Society - WCS) в Индия и биолог, екперт по слоновете. - Изглежда, че взема парчета от горската повърхност, разпръсква пепелта, която идва заедно с тях, и ги поглъща".

Госвами и неговият екип виждат ​​слона "дишащ дим" в Националния парк "Нагарахоле", докато проверяват своите "скрити" камери като част от изследване на тигрите и тяхната плячка.

Храненето с овъглени парчета дърво, които са съставени предимно от въглерод и се образуват от нагряването на дървесината в ниско кислородни условия - не е нещо изключително.

Маймуните колобус очевидно консумират такива овъглени парчета, вероятно, за да противодействат на токсините в някои от храните, които ядат.

Учените съобщиха в International Journal of Primatology през 1997 г., че червеният колобус в Занзибар може да е единственият примат (без хората), който умишлено се дъвче дървени въглища. Поглъщането на дървени въглища вероятно позволява на маймуните да консумират индийските бадеми и манго, които са наситени с феноли, група химически съединения, които могат да бъдат отровни. Въглеродът, казват учените, се свързва с фенолите, като оставя само протеина в тази екзотична храна.

Може би, този слон е разбрал, че има полза от малко въглен.

"Дървените въглища имат свойството да свързват токсините, на което може да се дължи лечебната им ценност", коментира Госвами, добавяйки, че те може да действат и като слабително.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !