Защо ваксината на AstraZeneca може да не се прилага при възрастни хора

Ваня Милева Последна промяна на 27 януари 2021 в 12:35 6827 0

Кредит: ABC News

AstraZeneca заяви във вторник, че съобщенията в германските вестници, че нейната ваксина не е показала ефикасност при хора над 65 години, са „напълно погрешни“.

Но ръководителят на Европейската агенция по лекарствата (EMA) предполага, че ваксината на Oxford/AstraZeneca може да бъде разрешена само за по-млади хора в Европа заради липсата на достатъчно данни за това как ще подейства на по-възрастните групи.

Това се случва на фона на очакванията EMA да разреши ваксината AstraZeneca в края на тази седмица и факта, че България разчита и е заявила най-голям дял ваксини именно от тази компания.

След противоречивия старт на ваксинацията в Европейския съюз и в България, европейските правителства възлагат големи надежди за одобрението на ваксината на AstraZeneca. Всички се надяват британско-шведската група е да допълни РНК ваксината от Biontech и Moderna и да проправи пътя за масовата ваксинация, при която хората ще могат да се ваксинират от своите общопрактикуващи лекари, защото ваксината на AstraZeneca, за разлика от РНК ваксините, не изисква екстремни температури за съхранение.

Откъде тръгна твърдението, че ваксината на AstraZeneca може да бъде неподходяща за възрастни хора?

Германските ежедневници Handelsblatt и Bild посочват в отделни статии в понеделник, че ваксината, разработена съвместно от AstraZeneca и Оксфордския университет, има ефективност от 8% или по-малко от 10% при хората над 65 години и германското правителство не очаква Европейски регулатор да одобри продукта за тази възрастова група.

AstraZeneca заяви, че числото от 8% е "напълно погрешно“" и посочи данните, публикувани в медицинския вестник Lancet и от Регулаторния орган по лекарствата и здравните продукти (MHRA) във Великобритания, който даде разрешение за спешна ваксинация през декември.

В изявление германското министерство на здравеопазването предполага, че в доклада е объркан процентът на ефикасност за групата на възраст над 65 години с процента на броя на възрастните хора, участващи в изпитанията на AstraZeneca.

„На пръв поглед изглежда, че двете неща са объркани в докладите“, се казва в изявлението. „Около 8% от участниците в изпитванията за ефикасност на AstraZeneca са на възраст между 56 и 69 години, само 3 до 4% са над 70. Това не води до ефикасност от само 8% сред възрастните.“

И все пак, не може да не предизвика загриженост малкият процент възрастни хора, участвали в изпитанията на ваксината, при положение, че те са рискова група.

Има достатъчно млади хора за ваксинация

В интервю за La Repubblica във вторник, главният изпълнителен директор на AstraZeneca, Паскал Сорио (Pascal Soriot), призна, че има  "ограничено количество данни" за ефектите от прилагането на ваксината при по-възрастните хора, но потвърди, че ваксината на компанията предизвиква "много силно производство на антитела срещу вируса при възрастните хора, подобно на това, което виждаме при по-младите хора”.

„През ноември публикувахме данни в Lancet, които показват, че възрастните хора показват силни имунни реакции към ваксината, като 100% от възрастните хора генерират специфични за шиповия протеин антитела след втората доза“, заявява говорител на AstraZeneca.

 „Разбирам, че някои страни от предпазливост ще използват нашата ваксина за по-младата група“, заяви Сорио. Но добавя: „Честно казано, това е добре. Няма достатъчно ваксини за всички. И така, ако искат да използват друга ваксина за възрастни хора и нашата ваксина за по-млади хора, какъв е проблемът? Няма проблем."

В сесия на здравната комисия на Европейския парламент ръководителят на ЕМА Емер Кук (Emer Cooke) заяви, че е възможно всяко разрешение да е само за определени възрастови групи.

Регулаторът в САЩ, Администрацията по храните и лекарствата (FDA), все още не е лицензирал ваксината на AstraZeneca, предпочитайки да изчака резултатите от голямо американско проучване, включващо 30 000 души. Това проучване има за цел да отговори на нерешените въпроси дали ваксината защитава всички възрастови групи хора, включително тези над 65 години.

*************

Как действа ваксината на AstraZeneca?

Ваксината на AstraZeneka/Оксфорд, както и на Janssen-Cilag, руските ваксини Спутник и Vector, са векторни ваксини, които са конструирани от вирусен носител като аденовирус или вируса на шарката и са проектирани да носят генетичен материал от SARS-Cov-2, обикновено шиповия S ген..

Ваксината на AstraZeneka използва генетично модифициран вирус на обикновена настинка, използван за заразяване на шимпанзета. Той е променен, за да спре да причинява инфекция при хората и да носи "чертежите" за шиповия протеин на коронавируса. След като тези чертежи са в организма, те започват да произвеждат протеина на коронавируса, който имунната система разпознава като заплаха и се опитва да го унищожи.

Справка: Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK
Merryn Voysey et al., The Lancet, Published:December 08, 2020 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32661-1

Източници: AstraZeneca vaccine may not go to older people, EU medicines chief suggests, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !