04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо живеем в поляризиран свят? Математически модел разкрива изненади

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 април 2021 в 08:05 43100

Когато хората говорят за политически спектър, често имат предвид „противоположните страни“. Независимо дали страните са „консерватори срещу либерали“, „републиканци срещу демократи“ или „ляво срещу дясно“, центърът рядко се включва - и дори активно се изключва, според изследване на Института в Санта Фе, публикувано тази седмица в списание PLOS One.

В статията математик, социолог и когнитивен учен математически моделират как хората се категоризират по спектър. Основополагащата хипотеза за тяхната работа идва от когнитивната психология и предполага, че хората формират категории, за да се разграничат възможно най-точно.

Но да се запомни, къде е всеки в този континуума (непрекъснатост), е сложно, затова хората използват етикети, разделяйки всички на два лагера - „ние“ или „те“.  И членовете на всяка група искат да се договорят за границите, които отделят „нас“ от „тях“.

Една прогноза от модела на изследователите е бимодално разпределение за група 1, група 2 и между тях. Кредит: Yang et al, PLOS One

Изтъняващата среда

„Категоризирането улеснява хората да мислят за нещата. Такава ни е способността да мислим“, обяснява математикът Вики Чуцяо Ян (Vicky Chuqiao Yang).

„Опитваме се да разберем защо сме склонни да създаваме категории за нещата в нашето ежедневие като политически възгледи, пол, сексуалност и раса, дори ако всъщност спектърът на тези неща е непрекъснат“, обяснява социологът Тамара ван дер Дуз (Tamara van der Does). „По-конкретно, ние искаме да разгледаме ползите от категоризациите, за да разберем кога се появяват“.

В статията изследователите изследват тези въпроси чрез модел на динамична система, в който е приложен математически метод, често използван за изучаване на естествени или инженерни системи. Чрез комбиниране на когнитивните и социалните компоненти в уравненията на модела, Ян заявява, че те могат да определят мястото, където се появяват социалните граници.

Изследователите прилагат своя модел върху голям набор от данни от американски политически проучвания от 80-те години на миналия век, с цел да разберат как самоидентифицираните демократи и републиканци в краищата на спектъра възприемат политическите независими в центъра. Дали крайностите биха приветствали „средняците“ като близки съюзници? Биха ли ги определили към противната страна? Или биха ги възприели като нещо наистина между тях?

Моделът прогнозира, че когато се формират две групи, и двете искат да изключат тези в средата - динамика, породена от данните от проучването.

„Като „независими“, независимите се разглеждат неблагоприятно като противникова партия и от двете страни, и остават настрана“, коментира Ян. "Така че независимите получават най-лошото от двата свята и това има последствия надолу по веригата."

Основният извод на тази работа е, че средата пада през процепите на процеса на категоризация - и не само в политиката. Моделът на изследователите може също да бъде приложен, за да се разбере как социалните категории се формират около други атрибути, като например цвета на кожата.

„Една от възможните последици от падането през процепите е, че хората в средата могат да бъдат мотивирани да изглеждат така, сякаш принадлежат към един от двата лагера - въпреки несъответствието на политическите позиции“, отбелязва Ян. „Това създава обратна връзка и в крайна сметка средата може да изчезне и тогава ще останат двата лагера, които са доста силни по своята идентичност и враждебност един към друг.“

Справка: “Falling through the cracks: Modeling the formation of social category boundaries” by Vicky Chuqiao Yang, Tamara van der Does and Henrik Olsson, 31 March 2021, PLOS ONEDOI: 10.1371/journal.pone.0247562

Източник: Why the Middle Is Neglected in Politics and Other Spectrums – Mathematical Model Reveals Surprises, Scitech daily


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.