Заснеха редки "спрайтове" редом до Южното сияние

Антония Петрова Последна промяна на 04 май 2017 в 09:00 3808 0

Фотограф от Австралия успя да заснеме редки "спрайтове", метеорен поток и полярно сияние - всичко в една единствена нощ. Дейвид Финли (David Finlay) успява да стори това от Киама, на 120 км южно от Сидни. 

"Исках да ги уловя от около 15 години. Не знаех дали могат да се видят в Нов Южен Уелс", отбелязва Финли. Спрайтовете (червено-оранжеви отблясъци електричество) могат да достигнат горната граница на земната атмосфера, често проявявайки се като ярка светлина.  

Финли всъщност се е бил приготвил за заснемането на метеорния поток Лириди и на Aurora Australis в една и съща нощ, когато фокусирал камерата си към гръмотевична буря на около 120 км навътре в морето. 

По-късно установил, че е успял да заснеме "trifecta" - нещо като троен фокус, възможен при идеални условия на времето за тайм-лапс фотоси.

Снимки: Дейвид Финли

"Обикновено има ли буря, тя обърква целия въздух наоколо. Но небето беше кристално ясно", припомня си Финли пред ВВС Nеws. Той отбелязва, че за първи път наблюдава спрайтове в Австралия, като използва DSLR фотоапарат.

Брет Картър (Brett Carter), физик от RMIT University, обяснява, че спрайтовете достигат йоносферата - област от горната граница на атмосферата на Земята. "Само пилотите са виждали спрайтове и има добра причина за това. Те са толкова слаби, че е трудно да бъдат видяни с невъоръжено око", коментира Картър.

"Не разполагаме с добри средства за редовно измерване на тези явления по света", отбелязва още ученият. По негови думи фотографите започват да имат влияние върху научното разбиране на космическата среда в близост до Земята. "Всъщност има голямо движение в нашето поле към гражданската наука. Това включва и сиянието", смята Картър. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !