Заснет е четвърти екземпляр от последните гигантски сладководни азиатски костенурки

Ваня Милева Последна промяна на 31 август 2020 в 12:01 6404 0

 Rafetus swinhoei от езерото Донг Мо. Кредит: Wikimedia Commons

Едновременно две костенурки Свайно (Rafetus swinhoei) са заснети в езерото Донг Мо. С тях общо са известни четири живи представители на този вид.

Ако костенурките в езерото се окажат от различен пол, видът, който е на прага на пълно изчезване, ще има надежда за спасение, съобщава организацията за опазване на костенурките Asian Turtle Program.

Така наречената гигантска мекочерупчеста костенурка от Яндзъ носи латинското наименование Rafetus swinhoei, в чест на британския натуралист Робърт Свайно. Гигантските мекочерупчести костенурки, най-големите сладководни костенурки на земята достигат до дължина 100 см и 100 кг тегло.

Този вид от семейството на мекочерупчестите костенурки е изключително рядък. Някога широко разпространена в Южен Китай (реката Яндзъ други вътрешни реки на Китай) и Северен Виетнам, доскоро бяха смятани за напълно изчезнали в дивата природа заради интензивния лов за храна и традиционната китайска медицина, а също и заради унищожаването на местообитанията им от замърсяване, речно плаване и екологични разрушения, дължащи се на водноелектрическите язовири.

През април 2019 г., ден след неуспешния опит за изкуствено осеменяване, умира последната известна женска R. Swinhoei - индивид на около 100 години, живял в китайски зоопарк. Представители на вида остават един самец от същия зоопарк и два диви индивида от различни виетнамски езера.

Въпреки че положението на вида изглежда безнадеждно, експертите не губят надежда да го спасят. Те вярват, че може да има други R. swinhoei във виетнамските езера.

На 20 август 2020 г. Нгуен Ван Тронг, сътрудник на Asian Turtle Program, заснема две костенурки, издигнали се на повърхността в езерото Донг Мо, което се намира близо до Ханой. Единият от тях е голям екземпляр R. swinhoei и  вече известен на учените. Вторият, по-малък, изследователите се надяват, че принадлежи към същия вид, макар и не с абсолютна сигурност. Съдейки по големината на главата, той тежи 40-50 килограма, което съответства на размера на R. swinhoei.

Second animal photographed in Dong Mo Lake, Hanoi! Hopes have been raised for the conservation of the world’s rarest...

Posted by Asian Turtle Program on Tuesday, 25 August 2020

Сега предстои изследователите да изяснят вида на втората костенурка, както и да разберат какъв е полът и двата ркземпляра в езерото. Ако са мъжки и женски, тогава видът има шанс за спасение: женската може да снася от 30 до 40 яйца наведнъж.

Природозащитниците се надяват, че ако находката бъде потвърдена, ще стимулира търсенето на други оцелели R. swinhoei, макар че ще остане на ръба на изчезване.

Последната женска гигантска мекочерупчеста костенурка (Rafetus swinhoei) при опит за оплождане от 2015 г. Кредит: Scientific American

Последната позната женска гигантска мекочерупчеста костенурка почина в зоопарка Суджоу в Южен Китай на възраст повече от 100 години.

В този зоопарк се намира и мъжка костенурка от вида. Многократните опити двойката костенурки да се възпроизведат по естествен начин оставаха неуспешни. Смъртта на женската настъпи след поредния пети опит тя да бъде изкуствено оплодена, за да бъде продължен вида. Медицинските изследвания преди процедурата показват, че костенурката е била в добро здраве, но въпреки това тя умира ден след опита.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !