Заснета е кълбовидна мълния в Русия (видео)

Природно явление, което остава все още загадка

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 12:58 27930 3

Кълбовидна мълния - едно изключително рядко природно явление - е заснел руснак при буря в град Новосибирск. Какво знаем и не знаем за този феномен.

В продължение на минута и 12 секунди Роман Трегубов е снимал кълбовидна мълния. Записът е направен на 7 август и публикуван в фейсбук страницата Cyclone Of Rhodes


Кълбовидната мълния е светлинно образувание, което се носи във въздуха. Общопризната физическа теория за произхода и появата на това явление досега няма, някои твърдят, че това явление е просто халюцинация. Има много хипотези, които обясняват феномена, но за никоя от тях няма съгласие в академичната общност.

Смята се, че кълбовидната мълния е атмосферно явление с електрически произход, тоест е специален вид мълния, задържащ се дълго време (от няколко секунди до 2-3 часа), със сферична форма и може да се движи в непредсказуема, понякога изненадваща траектория, според свидетели.

Размерът й варира от няколко милиметра до няколко метра. Цветът на кълбовидната мълния може да е различен - най-често е червен, оранжев или жълт. Понякога може да променя и цвета, и размера си.

Обикновено се наблюдава по време на буря, но в редки случаи се появява и при хубаво време.

Според очевидци, кълбовидните мълнии често се появяват заедно с обикновените мълнии. Но не винаги е така. Понякога "излизат" от проводник, стълб или дърво, според очевидци, но има случаи, когато се появяват внезапно във въздуха.

Тъй като появата на кълбовидна мълния е рядко природно явление, а опитите да се възпроизведе изкуствено в лаборатория в мащаба, в който се срещат в природата, са неуспешни, основният материал за изучаване на кълбовидната мълния са свидетелства на неподготвени да извършват наблюдения случайни очевидци.

Емисионен спектър на кълбовидна мълния и върхове на емисиите на силиций, желязо, калций, азот и кислород. Вертикалната ос е интензитета (%), хоризонталната ос -  дължината на вълната (nm). Данните са от Cen, Jianyong; Yuan, Ping; Xue, Simin (17 January 2014). "Observation of the Optical and Spectral Characteristics of Ball Lightning". Physical Review Letters (American Physical Society) 112 (035001).

На 23 юли 2012 на тибетското плато кълбовидна мълния попада в полезрението на два спектрометъра, с които китайските учени изследвали спектрите на обикновените мълнии. В резултат е регистрирано 1.64-секундно сияние на кълбовидна мълния и подробните й спектри. За разлика от спектъра на обикновената мълния, която съдържа предимно линии на йонизиран азот, спектърът на кълбовидната мълния е изпълнен с линии на желязо, силиций и калций, които са основни съставки на почвата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

3

vmv

13.08 2016 в 11:57

Не бих могъл да обясня стандартното по-добре от това: http://web.uni-plovdiv.bg/yovcheva/lectures/EM/EM%20-%20Lecture%2030.pdf
Просто подсещам, че обяснението трябва да е "квантово", за да е правилно. За сравнително дълговременно задържане на светенето при рекомбинацията играе роля компактността на обекта. Постига се благодарение на структура, която е подобна на структура на атом ("ядрото" е от много и различни йони - тежки и сдвоени по спин, заради среща на противопосочни токове)-получават се самоцентриращи се полеви обвивки, заради които частиците са устойчиви за по-дълго време, преди да рекомбинират. И неутралните-също в обвивки - "пречат" на електроните за бързото им навлизане към йоните в централната част.

12039

2

иван тодоров

12.08 2016 в 17:51

ДО VMV
Бихте ли обяснили по подробно какво значи рекомбиниране и как именно протича. Ако пратите и научните статии които описват процеса в най дребни детайли много ще се радвам.

12427

1

vmv

12.08 2016 в 17:19

Кълбовидната мълния и магнитното поле (условно постоянното) са макро - квантови обекти.
Кълб. мълния - структурен обект от елмагн. поле - йонизиран газ, кратко живеещ - рекомбинацията е забавена от слоест модел на структурата от прах и водни пари, и ... "следващ" при движението си еквипотенциалните повърхнини на местността, заради почти постоянния собствен потенциал по време на рекомбиниране. Прилича на структурата на слоест квантов модел на "елементарна" частица, или "молекула", но в макро-мащаб.