Затлъстяването може да е резултат от химията на тялото ви

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2022 в 00:01 7655 0

затлъстяване

Постигнат е напредък в разбирането на връзката между специфични ензими, които се генерират естествено в организма, и тяхното участие в контрола на затлъстяването и на чернодробните заболявания.

Изследователски екип от Университета Клемсън изследва връзките между затлъстяването, възрастта и химията на тялото.

Затлъстяването се описва като необичайно или прекомерно натрупване на мазнини, което представлява загриженост за здравето. Това състояние е станало широко разпространено в Съединените щати. Според статистиката, събрана от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през 2017-18 г., повече от 42% от възрастните в САЩ и 19% от младежите в САЩ са със затлъстяване.

За съжаление процентът на затлъстяване при възрастни и деца продължава да нараства. От 1975 до 2016 г. разпространението в световен мащаб на деца и юноши с наднормено тегло или затлъстяване на възраст 5–19 години нарасна повече от четири пъти, от 4% на 18%.

Обикновено се смята, че затлъстяването е причинено от твърде много ядене и твърде малко движение, но последните проучвания показват, че могат да играят и други фактори.

Трима изследователи от Университета Клемсън и техни колеги от Медицинския факултет на Университета Емори са анализирали мъжки мишки без ензима Cyp2b и как отсъствието на ензима повлиява на метаболизма на мишките.

Според Уилям Болдуин (William Baldwin), професор и ръководител на магистърска програма в катедрата по биологични науки на Клемсън, проучването е предизвикано отчасти от просто наблюдение: мъжките мишки без ензима Cyp2b наддават на тегло. Женските мишки без същия ензим не показват същия ефект.

„Забелязахме, че нашите мишки с нулеви нива на Cyp2b са по-тежки“, разказва Болдуин, професор в катедрата по биологични науки. „Те са по-склонни към затлъстяване - поне на затлъстяване, предизвикано от начин на хранене – особено при мъжките и ние се опитвахме да разберем защо е така."

Въпреки че наблюдението е доста просто, се оказа, че разбирането на взаимодействията зад увеличаването на теглото е много по-сложно.

„Би било хубаво, ако имаше хубав, прост отговор“, коментира Болдуин, „но вероятно няма хубав, прост отговор.“

Разнообразие от роли

Болдуин отбеляза сложността на няколко химични процеса, включващи ензима CYP, който е част от ензимно суперсемейство, което изпълнява редица функции при хората. Според него ензимите Cyp2b подпомагат метаболизма на определени токсини и лекарства, за да ги отстранят от тялото.

Но същите тези ензими CYP имат и други задачи.

„Те метаболизират жлъчните киселини, те метаболизират стероидните хормони, те метаболизират полиненаситените мазнини от нашата храна", обяснява Болдуин. „Това означава, че всички тези неща могат да взаимодействат. Ако приемате диета, която е пълна с мазнини, това може да попречи на метаболизма на лекарствата ви. Разбира се... лекарствата могат да попречат на метаболизма на мазнините, да повлияят на метаболизма на стероидите и т.н."

Изследователите разглеждат и връзката между „нарушените липидни профили“ и заболяванията.

Податливостта към заболявания и цялостното здраве са силно засегнати от промените в липидома (съвкупността от липиди в клетките), отбелязват изследователите. Диетите с високо съдържание на мазнини, като западната диета, причиняват затлъстяване и драстично променят чернодробния липидом, а нарушените липидни профили са свързани със специфични чернодробни заболявания, като неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и неалкохолен стеатохепатит (NASH).

Влияние на възрастта и диетата

Болдуин е ръководил преди това изследвания, проучващи връзката между диетата и токсините в околната среда. Най-новото проучване разглежда как стареенето и диетата влияят на тези метаболитни процеси.

„Едно от нещата, които видяхме, и не е изненадващо, е, че остаряването влияе зле. За мишките е по-трудно да регулират телесното си тегло. Те напълняват. Теглото, което имат, е повече бяла мастна тъкан (съединителна тъкан, състояща се основно от мастни клетки). … Някои от нещата бяха малко по-лоши при мишките, които нямат Cyp2b ензими. Бяха малко по-тежки. Те имаха малко повече мазнини от своите събратя. Черният им дроб бе малко по-голям и малко по-малко здрав. Така че при тях се проявяваха много от неща, свързвани с възрастта", разказва Болдуин за последното изследване.

Диетата оказва влияние и върху здравето на мишките, но лошата диета оказва по-силно влияние върху мишките с ниски нива на Cyp2b.

„Разбира се, диетата също не помогна“, продължава Болдуин. „Случаят е същият: лошата диета води до наддаване на тегло и бе малко по-зле с тези [Cyp2b-null] мишки, вероятно поради лошия им метаболизъм."

Но точният механизъм, по който работи ензимът Cyp2b, не е напълно разбран според изследователят.

„Премахваме ензима, който помага за метаболизма им, но не мисля, че важното е, че той помага да се отървете от мазнините, а това да позволява на организма да разбере, че мазнините са там. Вероятно произвежда сигнални молекули, които казват „Хей, трябва да решим какво ще правим с тази мазнина, трябва да разпределим тази мазнина". Такъв вид информация. В момента това е само обосновано предположение, но мисля, че вероятно точно това се случва."

Различия при хората

Болдуин каза, че настоящото му изследване разглежда по-отблизо механизмите, които влияят и как те се различават в човешкия модел от изследванията при мишки.

Той смята, че изследването, което ще бъде част от все още непубликувана статия, показва, че мишите и човешките ензими вероятно не работят по един и същи начин.

„Човешкият ензим изглежда ни кара да задържим част от мазнините в черния дроб, а мишият ензим изглежда ги насочва към бялата мастна тъкан. В този документ има намеци, че това е така“, каза Болдуин.

Справка: “Age- and Diet-Dependent Changes in Hepatic Lipidomic Profiles of Phospholipids in Male Mice: Age Acceleration in Cyp2b-Null Mice” by Melissa M. Heintz, Ramiya Kumar, Kristal M. Maner-Smith, Eric A. Ortlund and William S. Baldwin, 29 March 2022, Journal of Lipids.
DOI: 10.1155/2022/7122738

Източник: Obesity Might Be a Result of Your Body’s Chemistry
Clemson University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !