Затрудненията в ученето са свързани с връзките в мозъка, а не със специфични региони от него

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 март 2020 в 13:05 4302 0

Кредит Roma Siugzdaite, Astle Lab

Децата със сходна структура на мозъка изпитват различни затруднения в ученето и обратно

Милиони деца по света страдат от трудности в учебния процес, включително дислексия и разстройство на езиковата обработка, които са свързани и със състояния като диспраксия, дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и разстройства от аутистичния спектър (ASD).

Отдавна се смята, че специфичните трудности в ученето могат да бъдат свързани с конкретни региони в мозъка, но сега ново проучване, публикувано в Current Biology, подлага под съмнение това твърдение, предполагайки, че тези проблеми са резултат от начина, по който са свързани частите на мозъка. 

Смята се, че между 14 и 30% от децата и юношите по света имат достатъчно сериозни трудности в ученето, така че да изискват допълнителна подкрепа. Но основата на тези затруднения и свързаните с тях състояния отдавна са неясни и повечето изследвания се съсредоточават върху една конкретна диагноза като аутизъм или ADHD.

За да открият повече, екип от Университета Кеймбридж събира данни от стотици деца с проблеми с ученето. След това данните от почти 500 деца са подадени в изкуствена невронна мрежа, която открива, че различните деца имат различни когнитивни профили. Екипът използва метод, наречен "кръстосано профилиране", за да определи дали тези профили са свързани с трудностите в ученето. Освен когнитивната информация, невронната мрежа изследва и изображения на мозъците на децата. 

Учените откриват слаба връзка между когнитивните и мозъчните профили, което предполага, че децата с едно специфично когнитивно затруднение нямат задължително същата структура на мозъка. И едновременно с това децата със сходна структура не изпитват едни и същи проблеми с ученето. Общо казано, мозъчната структура не може да бъде обяснение за трудностите в ученето. 

След това учените обръщат внимание на връзките в мозъка. Те правят план на връзките в мозъка на всяко дете, за да видят колко силни са те. Мозъците на някои от децата имат много връзки около специфични зони в мозъка, а други не. Екипът открива, че интензивността на връзките съответства силно на когнитивния им профил. Децата с по-малко центрове на мозъчни връзки имат по-голяма склонност да изпитват затруднения в ученето. Така че изглежда, че проблемите с ученето не са свързани толкова със специфичен регион от мозъка, колкото с връзките, които съществуват в него. 

Въпреки това остава неясно дали разликите във връзките наистина са причината за затрудненията с ученето и са необходими още проучвания, за да се докаже това. 

"Знаем, че градивните елементи на мозъчните "възли" са там много рано в живота, възможно е и преди раждането", разказва авторът на изследването д-р Дънкан Астъл (Dr Duncan Astle). "Но знаем малко за факторите, които оформят появата им през детството. Това е следващото, което искаме да научим. Моето предчувствие е, че разликите в мозъчните връзки може да са и резултат, и следствие от проблемите с ученето. Това значи, че някои първоначални разлики в организацията стават по-засилени в детството, отчасти като следствие от преживяванията на детето. Малките начални разлики в организацията на мозъка стават като снежна топка. Но имаме нужда от повече изследвания, преди да знаем със сигурност." 

Откритията предполагат, че трябва да преосмислим ситуацията, когато разглеждаме връзката между мозъчната структура и проблемите с ученето и как се отнасяме към специфични диагнози. 

"Едно от ключовите открития на този труд, е че "етикетът" на диагнозата не съответства добре на когнитивните затруднения на детето", допълва д-р Астъл. "Така че докато диагнозата е важна стъпка за децата и семействата, самият "етикет" не трябва да диктува какъв тип помощ да получат те. Това е важно, защото в момента подкрепата е свързана основно с диагнозата."

Източник: IFLScience - Learning Difficulties Linked To How The Brain Is Wired, Not Specific Brain Regions

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !