Завършиха аутопсиите на мъртви делфини в търсене на човешка намеса

OFFNews - Бургас Последна промяна на 30 ноември 2016 в 19:25 2326 0

Първите аутопсии на мъртви делфини, открити край Бургас през лятото, бяха извършени в Тракийския университет в Стара Загора. Поне за момента няма данни за смърт, която е причинена от човек. Аутопсиите са направени от проф. Сандро Мацариол от университета в Падуа, а демонстрацията бе извършена пред студенти.

Учените търсят възможните причини за смъртта на двата екземпляра от вида „муткур“ и „обикновен делфин“ , намерени в неразложено състояние, годни за аутопсия. Телата на животните са били замразени през лятото. Взети са десетки проби за хистологични, вирусологични, генетични, бактериални изследвания и за замърсители, от различни органи на двата бозайника, които ще бъдат фиксирани, за да могат да се направят качествени изследвания за причините, поради които е настъпила смъртта на животните. Материалите ще бъдат изпратени в лаборатория на университета в Падуа, откъдето след 2-3 месеца трябва да се разберат възможните причини за гибелта на бозайниците. На този твърде ранен етап от изследванията, не може да се каже от какво е настъпила гибелта на бозайниците, категоричен е проф. Мацариол.


За единия делфин се предполага, че може да е бил болен от някаква инфекция, тъй като са били увеличeни лимфните му възли, смята д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. При другия са установени леки кръвонасядания в областта на черепа. Според Митев, това не се дължи на човешка намеса, а е по-вероятно да е наранен от друг делфин, защото този вид често проявява агресия към себеподобните си. Не се изключва и възможността за удавяне.

Категорично заключение може да се даде след излизане на резултатите от изследванията. Дори и след това не може да се направи обобщение за смъртността на делфините през това лято. Над 100 бяха те само в района на южното Черноморие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !