Земетресението в Мексико: Защо се случи и защо бе толкова мощно (видео)

Сеизмолозите предвиждат силен вторичен трус

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 16:12 6412 0

Кредит US Geological Survey

Земетресение с магнитуд 7.1 удари централната част на Мексико след 18:00 местно време във вторник. Епицентърът му се намира на 120 километра югоизточно от Мексико Сити на дълбочина 51 километра. Разрушени са десетки сгради в Мексико Сити и загиват над 200 души. Последният трус се случи 11 дни след земетресението с магнитуд 8.1 край бреговете на южната част на Мексико, при което загинаха 98 души.

Мексико се намира на върха на три от най-големите тектоничните плочи на Земята - Северноамериканската плоча, плочата Кокос и Тихоокеанската плоча.

Когато тези огромни късове земна кора се трият или потъват един под друг, се случват земетресенията. Като дъно на бивше езеро Мексико Сити е изграден върху мека почва, която по същество действа усилващо за трусовете - тук често слаби земетресения се чувстват като много по-мощни.

Плочата Кокос. Източник: Wikimedia Commons

И двете последни земетресения са предизвикани от натрупаното напрежение между тектоничната плоча Кокос, която граничи със западното крайбрежие на Мексико, и Североамериканската тектонична плоча. 

Мексико е една от най-сеизмично активните страни в света. През последното столетие страната е видяла 19 земетресения в рамките на 250 км от епицентъра на днешното земетресение, според американската служба за геоложки проучвания (US Geological Survey).

Голяма част от Мексико Сити е построена на бивше езеро, а меката почва усилва последиците от земетресенията. Източник: US Geological Survey

По границите между плочите по-плътната сухоземна плоча може да потъне под другата, по-лека океанска и да се разруши в мантията в процес, наречен субдукция. Тъй като плочата кокос се плъзга под северноамериканската си съседка, тя се счупва на две различни места.

Субдукцията между Кокос и Североамериканската плочи. Източник: US Geological Survey

"Това, което се случи вчера бе най-вероятно разкъсване при субдукция на плочата Кокос", обяснява Дейвид Ротъри (Rothery) от Open University, Великобритания.

Двата разлома са на няколко стотин километра един от друг, което свидетелства, че земетресението на 8 септември не е задействало това на 19 септември, обяснява Стивън Хикс (Stephen Hicks) от Университета на Саутхемптън, Великобритания пред NewScientist. "И двата разлома причинени от огъване и напрежение в плочата Кокос, но по различен начин. Второто земетресение не е вторичен трус, а напълно отделен трус".

Не е ясно защо двете тектонични плочи се сблъскват в момента толкова силно. Дълбочината на зоната на субдукция прави трудно да се прецени как се натрупва напрежението, разказва Хикс.

Опасността е, че двата труса ще събудят други трусове, отбелязва Хикс. "Възможно е те да увеличат напрежението в близките разломи", коментира той. "Аз също така подозирам, че земетресението с магнитуд 7.1 ще има свой собствен вторичен трус, който разбира се представлява значителна опасност".

Точно преди 32година, на 19 септември 1985 г. , сблъсък между Кокос и Североамериканската плочи предизвиква земетресение с магнитуд 8.0, което опустоши град Мексико и уби 10000 души.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !