Земетресението в Нова Зеландия може да провокира мегаземетресение (видео)

Конспирации и прогнози

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 ноември 2016 в 15:27 16424 0

Кредит Twitter

Има опасения, че след разрушителното земетресение вчера, 13 ноември, Нова Зеландия ще продължи да се тресе, като се очаква още по-мощни трусове в непосредствена близост, съобщи New Scientist.

"Ние изчислихме 12% вероятност за земетресение с магнитуд 7 или по-голямо в рамките на следващите дни и 32% в рамките на следващите 30 дни", заяви Джон Ристау (John Ristau) от GNS Science, геоложка и консултантска фирма от Нова Зеландия.

"Земетресение като това може да увеличи риска от силно земетресение в непосредствена близост, макар че то може също да намали напрежението от близкия разлом и да намали риска".

На 13 ноември жителите на Нова Зеландия почувстваха мощен трус с магнитуд от 7.9. Това е последвано от десетки вторични трусове. Епицентърът се намира на 95 километра от град Крайстчърч на дълбочина от 10 километра. Земетресението се случи в понеделник малко след полунощ местно време, убивайки двама души и разрушавайки сгради и пътища в селските райони. Трусът предизвика предупреждение за цунами, което по-късно бе отменено .

Предварителните данни показват, че земетресението е станало по протежение на неизвестен досега разлом близо до контактната зона между Австралийската и Тихоокеанската тектонични плочи. Островът се плъзга над Тихоокеанската плоча с извесно странично приплъзване.

Промяна на напрежението

Промяната на напрежението може да предизвика силно земетресение в контактната зона между Австралийската и Тихоокеанската плочи, известна като разлом Alpine, разказва Кевин МакКю (Kevin McCue) от Университета на Централен Куинсланд. Гигантският разлом Alpine граничи с Южния остров и се разклонява в много фрактури през Северния остров, обяснява МакКю.

Ако се случат нови размествания по 600-километровия разлом, това ще доведе до едно от най-големите земетресения в Нова Зеландия, откакто са се заселили европейците, обяснява GNS Science. Последното разкъсане се случи през 1717 г..

Но Ристау смята, че земетресението в понеделник вероятно е твърде далеч от разлома Alpine, за да има пряк ефект. То може да компенсира напрежението си от по-близкия разлом Hope, който се разклонява от разлома Alpine, коментира той.

Районът вече е бил подложен на повече от 300 подземни труса, половината от които са били с магнитуд 4 или по-големи. Най-силният вторичен трус бе регистриран днес с магнитуд 6,3 .

Нова Зеландия е разположена на сеизмично активния "огнен пръстен" около Тихия океан, където се случват около 90% от земетресенията в света.

При земетресението с магнитуд 6,3 с епицентър 10 км от центъра на Крайстчърч през 2011 г. загинаха 185 души и бяха ранени хиляди.

Конспирации суперлуние-земетресение

В няколко издания като DailyMail и Мirror излязоха съобщения, че земетресенията в Нова Зеландия са предвидени 7 дни по-рано във Facebook от някой си Найджъл Антъни Грей (Nigel Antony Gray) като се прилага скрийншот от негов пост, който в момента е изтрит по неизвестни причини.


Найджъл Грей, който както се вижда от профила му е любител на теориите на конспирацията, обосновава прогнозата си на предположението, че суперлунието може да предизвика силни земетресения.

Това е една теория на японски сеизмолози, че най-големите земетресения в света възникват по-често при пълнолуние или новолуние. 

Тази теория е опровергана от други сеизмолози, които твърдят, че влиянието на Луната е пренебрежимо спрямо огромните напрежения, предизвикващи земетресенията.

Типичните земетръсни напряжения са около 100 до 1000 пъти по-големи от тези, предизвикани от приливите и отливите.

Сеизмологът Марк Куигли, доцент по Активна тектоника и геоморфология в Университета на Мелбърн, обяснява, че предизвикващите земетресения напрежения се увеличават постепенно, докато разкъсването на земната кора не снеме напрежението, докато напреженията от приливните промени се случват на интервали, свързани с елиптична орбита на Луната около Земята.

"Има сериозни доказателства, че приливните колебания са твърде кратки и твърде слаби, за да предизвикат големи земетресения", подчерта д-р Куигли.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !