13 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Земната кора около Хюстън потъна с 2 см заради наводнението

Когато Харви изля 33 милиарда тона вода, той смъкна релефа на Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 септември 2017 в 10:46 37910
Chris Milliner / Nevada Geodetic Laboratory.

Теглото на водата може да деформира земната кора, ако е достатъчно много. Тази промяна може да се измерим с ултрапрецизните сателити на орбита около земята, разказва The Atlantic.

Изображението по-горе е от туит на Крис Милинър (Chris Milliner) от Лабораторията за реактивни двигатели е визуализация от геодезичната лаборатория в Невада. Лабораторията използва данните на фиксирани GPS станции за наблюдение на движенията на земната корана в района. Сега тези GPS сензори разкриха, че целият район е потънал надолу с около два сантиметра, което се дължи на теглото на водата, която падна по време на урагана Харви.

Защо това се случи е по-просто за обяснение. Ураганът Харви донесе 33 трилиона литра вода в зоната на поражението. Така че това са около 33 милиарда тона. Тази допълнителна маса натиска надолу земната кора, а няколко проучвания вече са документирали това явление - като масата предизвиква потъване, което варира в различните райони в зависимост от няколко фактора, основният от които е еластичността на вида скала.

Например, едно проучване от 2012 на Хималаите открива такива циклични промени при сезонния отток във високите райони на планините, който след това се поглъща от азиатските реки.

Издигане и спад на различни GPS станции в Непал и Тибет (Fu and Freymueller)

Едно проучване от 2017, публикувано в Science установи, че Сиера Невада показва "вертикално изместване на повърхността с амплитуди от връх до връх с от 0.5 до 1см". Обикновено това са леки колебания нагоре-надолу през цялата година или в продължение на няколко години, но когато се случи екстремно събитие, това може значително да се ускори. 

Някои промени в отчетите на GPS станциите може да се дължат на това, че почвата отдолу се уплътнява от теглото на водата. Но тъй като някои станции, разположени на скали също потъват, Крис Милинър смята, че ключовият механизъм е деформация на земната кора. Възможно е също така, някои области извън Хюстън се издигнат, така че изследователите ще държат под око района, за да видят какво ще стане.

Районът е склонен към потъване. Части от областта около Хюстън се смъква в продължение на години и геолозите внимателно следят този процес. Данните от американската геоложка служба (US Geological Survey - USGS) показват, че някои области в Харис Каунти са потънали от 3 до 3.5 метра от 20-те години на миналия век, което по ирония на съдбата прави областите още по-податливи на наводнения и следователно още по-податливи на потъване.

Хората също оказват въздействие върху процеса. Едно често срещано и тревожно явление, което е регистрирано в Хюстън и много други части на света, е смъкването на водоносния хоризонт. Ако хората използват прекалено много вода от подземните водоносни хоризонти, те няма да могат да се попълват и в резултат на това ще започнат да пресъхват. Този процес подпомага потъването и това може да има драматичен ефект.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.