Земните микроби могат да оцелеят на Енцелад, луната на Сатурн (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 февруари 2018 в 16:44 8150 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Снимка на Касини на гейзерите на Енцелад, които изхвърлят материал от подземния океан на луната в космоса.

В нашата Слънчева система може да има скрит живот, установи ново проучване.

Може да процъфтяват микроорганизми в топлия, подземен океан на Енцелад, ледената луна, която обикаля Сатурн, шестата планета от Слънцето.

Учени, които описват Енцелад като "гореща точка" в търсенето на извънземен живот, откриха, че някои видове произвеждащи метан микроби на Земята, могат да оцелеят в суровите условия на спътника на Сатурн.

Южните полярни джетове на Енцелад се виждат отдалеч, прозиращи слънчевата светлина, докато самата луна свети леко в отразения сатурнов блясък. NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Шестата най-голяма луна на Сатурн Енцелад се превърна в примамлива цел за търсенето на извънземен живот, откакто учените откриха вода и органични молекули в облака на ледената луна. Но дали Енцелад има подходящи условия да бъде дом на извънземен живот?

Ново проучване разкрива, че някои издръжливи микроби, които живеят в екстремни условия в най-дълбоките части на земните океани, биха могли теоретично да оцелеят върху Енцелад. 

Според международния екип от учени, включени в новото изследване, Енцелад може да притежава идеални условия за развитието на едноклетъчнитр земни микроорганизми, наречени Methanothermococcus okinawensis.

Methanothermococcus okinawensis

Местообитанията на Земята на метаногенните археи при горещи дълбоководни хидротермални извори 

На нашата планета тези микроби се намират в райони с изключително горещи температури, като например в близост до дълбоководни хидротермални извори. Тези микроби превръщат въглеродния диоксид и водородния газ в метан.

Космическият апарат "Касини" на НАСА, преди да се гмурне смъртоносно в Сатурн миналата година, помогна да се открие наличието на метан и прах в гейзерите на Енцелад.

Сатурнската ледена луна Енцелад, видяна от космическия кораб "Касини" на НАСА. NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

"Ние успяхме да покажем, че при предполагаемите условия Енцелад, биологичен метан се произвежда в лаборатория",  заяви за Space.com съавторът на изследването Зимън Ритман (Simon Rittmann) от Виенския университет "Следователно, част от открития метан върху Енцелад може по принцип да бъде от биологичен произход."

В лабораторния експеримент изследователите поставят метан-произвеждащи микроорганизми - археи в условия, подобни на тези, които се очаква да бъдат намерени в хидротермалните отвори на морското дъно на Енцелад.

"Въз основа на нашите открития би било интересно да се потърсят метаногенни биозаписи на ледените луни в бъдещите космически мисии", пишат учените в изследванията, публикувани в списание Nature.

Констатациите от новото проучване обаче по никакъв начин не са окончателно доказателство за съществуването на извънземен живот на Енцелад. Всъщност, според Ритман, новото изследване само навежда на мисълта, че ледената луна "може да бъде" идеален домакин за извънземен живот - по-специално микробиологичен живот.

"Нашето изследване се отнася само до микроорганизми. Бих искал да избегна всякакви спекулации за интелигентен живот", заяви Ритман пред AFP. .

Въпреки това, според учените, констатациите от новото изследване, заедно с предполагаемите условия на Енцелад от предишни изследвания, показват, че е "целесъобразно да се увеличат усилията" в търсенето за живот на Енцелад и отвъд него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !