Жабите на Мадагаскар са заплашени от смъртоносни гъбички

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2015 в 14:46 4447 0

Смъртоносна болест, която убива земноводните от целия свят, е била открита на и територията на Мадагаскар. Учените съобщават, че гъбичките (Batrachochytrium dendrobatidis) присъстват в много части на острова, на който живеят 500 вида жаби, 99% от които са ендемични и не се срещат никъде другаде по света.

Хитридната гъбичка Batrachochytrium dendrobatidis е отговорна за катастрофалното намаляване на популацията от земноводните (жаби, дъждовници, саламандри и др.) на Земята.

Тези гъбички за първи път са идентифицирани през 1990 г. Те заразяват животни през кожата, като я правят твърде дебела, за да абсорбира вода. Това води до обезводняване и сърдечна недостатъчност при земноводните.

Според доклад на Световният съюз за защита на природата (UICN) около 1 800 вида земноводни от общо 5 700 съществуващи, се намират на границата на изчезването, а световната биологична общност признава земноводните за най-бързо изчезващия клас. Главният фактор за изчезването са климатичните промени, разрушаването на местообитанията, епидемични заболявания, но за най-опасно от тях е хитридиомикозата – заразата на гъбичките Batrachochytrium dendrobatidis.

Заболяването завладяха света, а Мадагаскар е на едно от последните места, където тя не е засегнала. Сега, обаче гъбата е установена в редица области на острова и учените се опасяват, че редките земноводни са пред сериозна опасност. 

Зоолозите са изследвали натривки от кожн и тъканни проби от 4155 земноводни от 50 различни райони на Мадагаскар, събрани през 2005-2014г. Изследователите установили, че гъбата започва да се проявява през 2010 година. Нещо повече, тези жаби не изглеждат болни - те са били уловени или в ранен стадий на заболяването, или мадагаскарският щам на гъбата не е много опасен.

Един от авторите на изследване, публикувано в изданието Scientific Reports на Nature, Гонсало Роса (Gonçalo M. Rosa) от Лондонското зоологическо дружество заяви: 

"Това е покъртителна новина, особено когато сме наясно с това, което се случва в други страни в тропическите региони - жабите просто изчезват", - каза той. - "И нещо подобно може да се случи в Мадагаскар."

"Ако гъбата е внесена наскоро в Мадагаскар и жабите никога не са били в контакт с нея, това може да има катастрофални последици, които ще доведат до огромни загуби на биоразнообразието" - обяснява Роса - "Ако, обаче, тя е била винаги тук, напълно е възможно, земноводните вече да са си изработили имунитет."

"Но във всеки случай, да се ограничи вредното влияние върху уникалните земноводни на Мадагаскар ще бъде трудно, тъй като лечение за момента не съществува".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !