Жегите ще засегнат милиони повече хора годишно въпреки целите от Парижкото споразумение

Антония Петрова Последна промяна на 29 март 2017 в 16:04 4106 0

Екстремалните жеги се очаква да засегнат 350 милиона души на година повече до 2050 година, сочат нови прогнози.

Зададената от Парижкото споразумение граница на затоплянето от 1,5 градуса Целзий, няма да бъде достатъчна за предотвратяване на зачестяването и интензитета на горещите вълни по света.

Една от най-големите промени се очаква да настъпи в Лагос, Нигерия, където до 2050 г. жегите ще са 100 пъти по-големи от настоящите. В момента Лагос не изпитва големи проблеми с жертви от горещи вълни.

Проучването е публикувано в списание PNAS. То разглежда 44 мегаградове в света, за да проучи как нарастването на температурите на въздуха и увеличаването на нивата на влажността ще засегнат смъртните случаи от жеги. Използвани са различни модели и данни от минали горещи вълни за прогнозиране на ефекти от увеличаване на температурите с 1,5 до 4 градуса.

"Дори ако погледнем на прекомерната жега от нашата гледна точка сега, около 20% от тези градове страдат от това", коментира авторът на проучването Конър Мърфи (Conor Murphy) от Maynooth University, Ирландия, за изданието IBTimes UK.

Климатичните промени спрямо Парижкото споразумение; Източник: IBTimes UK

Смъртните случаи в резултат на екстремални жеги се очаква да нараснат повече от увеличаващите се температури. Причината е, че със затоплянето на въздуха, в него се задържа повече вода. Високата влажност означава, че потенето не се осъществява толкова лесно и хората изпитват затруднения с охлаждането.

Горещата вълна от 2015 г. в Калкута, Индия, се свързва със смъртта на около 3 400 души. Това се очаква да се превърне в норма в града при увеличение с 1,5 градуса на температурите там. При 2 градуса отгоре в Карачи, Пакистан, ще изпитва такава рекордна жега всяка година.

"Други градове, като Токио, също ще се включат в списъка с градове, подложени на ежегодни жеги. При 4 градуса отгоре Ню Йорк също се превръща в град с ежегодни жеги", обяснява Мърфи.

В проучването не са взети под внимание различните ресурси и възможности да адаптиране на горещите вълни в различните градове при изчисляване на евентуалните жертви. Концентрирани усилия за справяне с жегите в градовете може да намали очаквания брой на жертвите. Увеличението на температурите също така ще засегне непропорционално младите, възрастните, онези със здравословни проблеми, хората, които работят на открито и онези с ограничен достъп до електричество.

Момче се къпе на улица в Калкута по време на жега; Снимка: Wikimedia Commons

"Като погледнем на градове като Ню Йорк, те имат финансовите ресурси да инвестират в ранни предупредителни системи, в помощ на обществото да се справи с екстремални събития. Но в много части на Южното полукълбо, като Карачи и Калкута, няма подобни ресурси на разположение и тенденциите за социална уязвимост са по-високи", коментира Мърфи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !