Жена умира след трансплантация на белия дроб, заразен с COVID-19

Жена от Мичиган, САЩ, почина от COVID-19 два месеца след двойна трансплантация на белия дроб от донор, заразен с вируса. Според доклада това е първият случай на коронавирусна инфекция по време на трансплантация на органи.

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2021 в 12:44 4410 0

Жената почина след трансплантация на бял дроб, заразен с COVID-19
Кредит: Pixabay

Жена с хронична обструктивна белодробна болест се е заразила с коронавируса SARS-CoV-2 след трансплантация на орган в Университетската болница в Ан Арбър. Това съобщава доклад, публикуван в American Journal of Transplantation.

Два дни след трансплантацията медицинският персонал забелязва, че нещо не е наред с пациентката. Тя е била с нисък сърдечен индекс (мярка за помпащата функция на сърцето). На третия ден е имала температура и проблеми с дишането. Тестът за коронавирус е положителен.

Лекарите се опитват да се борят с вируса с ремдезивир, но състоянието на жената само се влошава. На 61-ия ден след трансплантацията тя умира в резултат на мултиорганна недостатъчност и синдром на дихателен дистрес (дихателна недостатъчност, характеризираща се с бързо възпаление в белите дробове). Хирургът, извършил белодробната трансплантация, също се е заразил с COVID-19, но се е възстановил.

Дарените дробове са от жена, която е претърпяла тежка травма на главата при автомобилна катастрофа. Семейството на жената твърди, че тя е нямала симптоми на COVID-19 и че не е пътувала наскоро. Анализът на пробите от донора и реципиента също е отрицателен за коронавирус.

След инцидента обаче изследователите извършват повторен анализ на донорските проби и установяват, че починалата е била заразена.

Макар този случай да е трагичен, такива рядко се случват. Вирусът се предава от донор на реципиент в по-малко от 1 процент от случаите. Всъщност този инцидент е единственият потвърден случай на предаване на COVID от донор на реципиент сред приблизително 40 000 от всички трансплантации през 2020 г.

Справка: Donor To Recipient Transmission Of SARS‐CoV‐2 By Lung Transplantation Despite Negative Donor Upper Respiratory Tract Testing
D.R. Kaul A.L. Valesano J.G. Petrie R. Sagana D. Lyu J. Lin E. Stoneman L.M. Smith P. Lephart A.S. Lauring
First published: 10 February 2021 https://doi.org/10.1111/ajt.16532

ИзточникA double-lung transplant recipient got covid-19 from her donor, report finds. She died two months later., Washington Post

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !